"Тих бял Дунав" и гвардейци за US посланика

"Тих бял Дунав" и гвардейци за US посланика | StandartNews.com

Пратениците на Азербайджан, САЩ и Молдова връчиха акредитивни писма

Трима посланици връчиха акредитивните си писма на държавния глава Росен Плевнелиев, след като бяха приветствани от почетна гвардейска рота. Духов военен оркестър изпълни маршове като „Тих бял Дунав", както и националните химни на България и на държавата, чиито пратеници са дипломатите. Протоколът предвиждаше те да бъдат приемани в Президентството по азбучен ред на страната, която представляват. Така първа в 14.00 ч влезе пратеничката на президента на Азербайджан, Илхам Алиев, г-жа Наргиз Акиф Гурбанова. 45 минути по-късно беше ред на новия американски посланик Ерик Сет Рубин, който пристигна с малка делегация от посолството, в която бяха включени зам. посланикът Мартина Стронг, съветникът по политическите и икономическите въпроси Марк Дилард, военният аташе полк. Джеймс Кроухърст, пресаташето Джийн Олсън и разбира се, български служители в мисията.

„Приветстваме посланика на Съединените американски щати с пристигането му в България", тържествено рапортува командващият церемонията. Срещата на пратеника на Обама с държавния ни глава продължи точно 40 минути, след което Н. Пр. Ерик Рубин, който е служил в Русия и Украйна и е експерт по Източна Европа и постсъветското пространство отново бе приветстван от строената рота. Оркестърът изпълни българския и американския химн, след което мощно „Ура!" на гвардейците изпратиха дипломата, който се отправи към Паметника на незнайния воин, където поднесе венец, както е по протокол. С одобрението от Президентството българското правителство официално признава Рубин за Посланик на Съединените американски щати, съобщиха след церемонията от американското посолство.

И допълниха, че се очаква мандатът на Рубин, който пристигна в София на 17 февруари, да е три години.

Преди да дойде в България той е заемал длъжността заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ. На тази позиция служи от юли 2011 г. до юли 2015 г. Преди това назначение Рубин е бил заместник-посланик в Посолството на САЩ в Москва от 2008 г. до 2011 г., изпълнителен помощник на заместник-държавния секретар по политически въпроси от 2006 г. до 2008 г. и директор на Службата по политическо планиране и координация от 2004 г. до 2006 г. След Ерик Рубин, акредитивни писма връчи и посланикът на Молдова, Штефан Горда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай