Те разпространяват най-много митове за коронавируса

Традиционните медии имат проблем в това да се борят с дезинформацията за коронавируса

Те разпространяват най-много митове за коронавируса | StandartNews.com

Знаменитости и политици с голям брой последователи в социалните мрежи са сред основните разпространители на митовете за коронавируса. Това заключение направиха експерти от Оксфордския институт за изследване на журналистиката, съобщава в "Гърдиън".

Учените стигнаха до извода, че традиционните медии имат проблем в това да се борят с дезинформацията за коронавируса, до голяма степен заради звездите, които публикуват недостоверни факти в своите акаунти, заблуждавайки огромна аудитория.

„Много малка група хора публикуват съдържание, което се чете от милиони абонати“, казва Скот Бренън - научен сътрудник в института. В същото време той отбелязва, че ролята на WhatsApp очевидно е подценена в проучването: колегите му нямат достатъчно инструменти, които да помогнат за създаването на ясна картина за разпределението на фалшивите теории в този чат клиент.

Материалът на "Гардиън" дава за пример актьора Уди Харелсън и певицата на M.I.A. като пример за звезди, публикуващи в своите профили в социалните мрежи „необосновани“ данни за връзката между симптомите на коронавируса с „радиация“ от кулите на 5G мрежите.

Привържениците на тази теория на конспирацията във Великобритания нападнаха десетки телекомуникационни кули и ги изпочупиха, което създаде сериозен проблем за спешните служби в страната. Агенция "Блумбърг" посочва, че фалшивата теория се разпространява активно в мрежата и някои изследователи смятат съобщенията за координирана кампания за дезинформация на населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай