Студенти и преподаватели на протестно шествие

Студенти и преподаватели на протестно шествие | StandartNews.com

София. Студенти и преподаватели от различни университети ще проведат протестно шествие в столицата по случай Деня на народните будители. Протестът ще премине под мотото "Събудете се!". Началната му точка е Ректоратът на Софийския университет, който повече от седмица е окупиран от студенти с искания за оставка на правителството и връщане на морала в политиката. Преподавателите и студентите се събират в 11.00 ч. Студенти от Студентски град се организираха да тръгнат от УНСС в 10.00 ч. и да се присъединят към общото шествие. 

Студентите от НАТФИЗ отново блокираха за кратко ул. "Г. С. Раковски" с артистична протестна акция. Днес бъдещите актьори използваха изразните средства на пантомимата. Те също са планирали да се включат в протеста на академичната общност в Деня на будителите, като преди това ще обиколят сградите на няколко театри. 

Шествието, което тръгва от Ректората на СУ, ще премине през Народната библиотека, където в 11.30 ч. ще се чете поезия. След това покрай сградата на Художествената академия и храм-паметника "Св. Александър Невски" протестиращите ще достигнат до Народното събрание. 

На северния вход на НС тази сутрин няколко десетки протестиращи освиркваха влизащите на работа депутати и викаха "Оставка". Визуалният контакт към входа беше блокиран с жандармерийски коли. 

Контрапротестиращи в подкрепа на правителството се събират при храм-паметника "Св. Александър Невски". Организирани групи пристигат от други градове с автобуси, за да опитат да попречат на шествието на студентите и преподавателите. Към тях вероятно ще се присъединят и контрапротестиращите пред президентството, които от сутринта се организират с плакати.

Преподавателите, излизащи на протест, са мотивирани от позицията в декларацията на Академическия съвет на СУ от 28. 10. 2013 г., в която се казва: „Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция."

След шествието те са организирали среща на подкрепящите протеста преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски" и представители на протестиращите студенти от 13 ч. в Ректората на Софийския университет.

В подкрепа на студентските искания има и декларация с онлайн подписка, която до този момент е събрала над 400 подписа от преподаватели от цялата страна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай