Столичани се жалят от клиника за наркозависими

Столичани се жалят от клиника за наркозависими | StandartNews.com

Спринцовки и съмнителни хора - така изглежда районът около блоковете 25 и 26 на улица „Средна гора" в центъра на София. В самия блок 25 се помещава клиника „Възраждане". От табелите по вратата не се разбира, че това е амбулатория, в която се лекуват наркозависими.

Хора, които живеят в района, алармират Нова телевизия за притесненията  си.  „Има моменти, в които те сядат на тротоара, събуват си чорапите,и се бодат ниско долу в краката, след което оставят инжекцията на тротоара. Идва следващият и по същия начин", разказва свидетелка.

„Децата тичат там, където има хвърлени спринцовки, има хвърлени шишета, спирт", разказва друга местна жена. 

Попитана дали е нормално да има център за лечение на наркомании в жилищен блок, кметът на район "Възраждане" Савина Савова заяви категорично, че не е нормално.

„В района се намира и Националния център по наркомания, център, който създава много неудобства за населението", допълни тя и обясни: „Същото би важало навсякъде, където в рамките на жилищна сграда или жилищен квартал има подобна институция".

Жителите на блока многократно са ставали жертви на кражби. От 3-то районно управление заявиха, че многократно са извършвани полицейски акции и за година и половина са задържани 24 криминално проявени лица. А полицейското присъствие в района е ежедневно.

„Центърът е регистриран през 2012 година съгласно наредбите на Министерството на здравеопазването. Помещението не е използвано за живеене, винаги е било офис, а и входът не е към стълбите", заяви управителят на клиниката Александър Ангелов.

„Центърът е частен, самофинансиращ се. Медикаментите, които се използват, са метадон и субтидол. Скоро нямам спомен някой да е идвал тук, лично при мен и да каже " така и така видяхме човек, който да е хвърлил спринцовка". Има мониторинг визити, при които екипи на Националния център, понякога и представители на Министерството на здравеопазването, досега не сме имали никакви забележки".

От Националния център по наркомании потвърдиха, че от медицинска гледна точка всичко в центъра е изправно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай