Спряха от продажба стоки при акция на "Илиянци"

Спряха от продажба стоки при акция на "Илиянци" | StandartNews.com

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) издаде 8 акта и 9 заповеди за спиране от продажба на стоки при акцията на търговския център „Илиянци".

Проверката е свързана с безопасността при употреба на продуктите, предлагани за продажба там, съобщава Нова телевизия. До момента са проверени 89 вида продукти - играчки, електрически уреди, машини, газови уреди, лични предпазни средства и съоръжения под налягане, пиротехнически изделия и други.

Констатирани са 24 несъответствия, от които 18 детски играчки, един електроуред, две лични предпазни средства, две пиротехнически изделия и една тенджера под налягане. Взети са четири проби от играчки и електроуреди. Съставени са 8 акта за административно нарушение и са издадени 9 заповеди за спиране.

Проверката продължава. При нея се следи за наличие на маркировка за съответствие – СЕ; инструкция за употреба и/или специфични предупредителни текстове на български език; декларация за съответствие/декларация за експлоатационни показатели.

За продуктите, за които има съмнение, че представляват риск за потребителя, се взимат образци за изпитване в лаборатория. За установените нарушения на законодателството се съставят актове на нарушителите. За продуктите, за които е констатирано неизпълнение на изискване за безопасност, се издават заповеди за спиране и изтегляне от пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай