Зоопаркът със специални рисунки. На какво е символ лешоядът

Инициятива на "Зелени Балкани"

Зоопаркът със специални рисунки. На какво е символ лешоядът | StandartNews.com

Белоглав лешояд и брадат лешояд, бяха изрисувани на огради в Зоологическата градина-София, съобщиха от природозащитната организация "Зелени Балкани". Графитите ще бъдат открити официално тази сряда, 16 август, от 12:00 ч. Събитието ще се проведе пред зала "Големи котки, терариум и аквариум".

Графитите са изрисувани на стени в две външни заграждения на евроазиатските кафяви мечки Тони и Марияна в мечкарника. Те са дело на Андрей Палвал. Той е успял да изобрази величието на двете хищни птици, които, както отбелязват от "Зелени Балкани", са предмет на опазване в европейската екологичната мрежа "Натура 2000". Белоглавият лешояд е рядък вид, с едва 150 двойки в България, отбелязват от организацията. Брадатият лешояд е символизира българската природозащита и изчезнал у нас вид, подчертават още от "Зелени Балкани".

По време на откриването на графитите посетителите ще могат да разгледат и две изложби, посветени на видовете животни, за чието опазване "Зелени Балкани" работи от години. Едната е със снимки на фотографа Емил Енчев - "Натура 2000 в България", а другата представя реалистични макети на защитени видове животни, изработени от Николай Тодоров. 

През април БТА разказа за инициативите на "Зелени Балкани" да представя животни върху графити. Виждайки образа на птица върху сградите, хората започват да се чудят каква е тя, какво е общото ѝ с България, защо е важно да я познават, коментира тогава Поля Тончева от организацията. По думите ѝ към графитите най-любопитни са децата, пише БТА

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай