Сливен чака Дан Колов да облече кимоното

Отец Евгений го помазал в болницата, със сина му Рафаил катастрофирали заедно

Сливен чака Дан Колов да облече кимоното | StandartNews.com

"Чакаме нашият Дан Колов да се оправи и отново да тренира с приятелите си. Вярваме, че това ще се случи скоро", обяви пред "Стандарт" Георги Велев, който е треньор по джудо на четиримата ученици, катастрофирали жестоко преди два месеца. Най-тежко се оказа състоянието на 13-годишния Даниел Киров. Момчето бе в кома близо два месеца, а лекарите в областната болница успяха да го събудят в началото на седмицата.

"Даниел е страхотно лъчезарно момче, дори когато го боли, пак се усмихва. Затова ме боли душата след катастрофата", сподели треньорът Георги Велев. В края на ноември той е в София, когато разбира за инцидента със своите момчета. Веднага тръгват с джип към Сливен. На Нова Загора обаче катастрофира и сам попада в болницата, където са възпитаниците му. "И в болницата бяхме като семейство, наглеждах ги всички, а и те мен", шегува се Велев.

Според началничката на реанимацията в сливенската болница д-р Юлия Бянкова Даниел вече е контактен. "Той постъпи с много тежка травма и последвали усложнения, беше на апаратна вентилация. Много сме радостни - детето е живо и ще става по-добре", каза д-р Бянкова. "Току-що излизам от визита при Даниел. Той е контактен, но не е възстановен, разбира се. Предстои рехабилитация в специализираната болница в Котел. Синът ми е силен и мисля, че ще успее да се възстанови", каза пред "Стандарт" бащата на момчето Кирил Киров. Той благодари на лекарите за професионалните умения, приложени спрямо сина му. "Те направиха каквото трябва и се надяваме процесът да продължи и в Котел", каза бащата.

Оказа се, че докато е бил в кома, Даниел е бил помазан от сливенския свещеник отец Евгений Янакиев. "Аз го посетих и помазах. Вярвам, че Бог ме чу, ето, Даниел се събуди и съм сигурен, че ще се възстанови с Божията помощ", каза отец Евгений, който призна, че неговият син Рафаил е бил в колата и е катастрофирал заедно с Даниел. Рафаил също тренира джудо и е ученик в спортното училище, но в осми клас. Той се отървал само с уплаха и незначителни контузии. Особено радостни от новината за събуждането на Даниел са в спортното училище "Димитър Рохов". Най-тревожна след инцидента със ситроена беше директорката Наташа Иванова. Не по-малко тревоги претърпя и класната на тримата осмокласници Недялка Тодорова. Днес стана ясно, че момчетата са били открити в дере на пътя между местността Абланово и град Сливен. Намира ги мъж на средна възраст, който тичал за здраве. Той обаче нямал мобилен телефон. За късмет по пътя минала кола, бегачът я спрял и използвал телефона на шофьора. Истински късмет е, че момчетата са се отървали, защото са карали бързо, а пътят е много тесен и с виражи обясниха служители на КАТ.

"Стандарт" научи, че едно от момчетата имало спукани прешлени и е претърпяло операция в болница "Токуда" в столицата. Проблемите му вече са решени и се възстановява. Дори се появи в залата да наблюдава тренировки, казаха джудистите. Даниел и другият тежкоконтузен младеж са били на задната седалка на ситроена без колани. По-леки травми са получили двете момчета на предните седалки.

Инвалид от Козлодуй се кълне: Набедиха ме, че съм блъснал дете

Гледах мач у дома, а ме глобиха, че съм ударил момче в Луковит, изумен е Анатоли

Как един човек може цял ден да бъде на работа в Дома на енергетика в Козлодуй, а после кротко да гледа мачове в дома си и в същото време да сгази дете в Луковит? Над тази загадка се чуди и мае Анатоли Божуриков от 3 месеца. И отговорът му е един - станала е грешка. Полицията нещо се е объркала и обвинява не когото трябва. За капак онзи ден Анатоли е получил и наказателно постановление, с което му се отнема шофьорската книжка за 3 месеца и му се налага глоба от 200 лева. То е подписано от началника на Районното управление на МВР в Луковит Добромир Балев.

Санкцията пък е заради това, че на 31 октомври 2013 г. с автомобила си "Опел Корса" на пешеходна пътека на ул. "Възраждане" в Луковит е отнел предимството на 11-годишния Венелин Иванов Стефанов. Уточнено е, че малкият му червен автомобил е блъснал детето, а шофьорът, вместо да му помогне, въобще не е спрял и е избягал след произшествието. Слава Богу, момченцето не е пострадало сериозно, само малко се охлузило. Прегледали го в Спешния център и преценили, че е добре.

Не е на себе си обаче Анатоли Божуриков, който твърди, че без да е стъпвал в живота си в Луковит, е обвинен без вина, че е блъснал хлапето. "Това е нелепо, трябва да плащам и да не мога да карам колата си заради нещо, което не само че не съм извършил, но и не съм сънувал!", изумен е Анатоли. Но ето че някои от кошмарите се сбъдват. Доскоро Анатоли е бил дефектист в атомната централа, но е трудоустроен след операция от рак и е инвалид 96%. Затова буквално не може да мръдне без колата си. Всичките му колеги от Дома на енергетика могат да потвърдят, че във въпросния ден той е бил на работа до 16 ч, а колата му не е мърдала цял ден от паркинга. И тогава разследващите полицаи сигурно са щели да разберат, че няма как с това возило за половин час да се стигне до Луковит, който е на повече от 100 километра от Козлодуй. Но никой не е разпитал колегите на Божуриков, нито пък други свидетели от Козлодуй.

Когато се прибрал вкъщи, Анатоли изгледал мача "Локо" Пловдив - "Левски", превключвал на среща на Григор Димитров и започнал да следи двубоя ЦСКА - "Берое" от 18 ч. Към края на първото полувреме му позвънил местен полицай, който огледал колата, която била паркирана пред блока му. Той образувал дознание и му написал призовка да се яви на другия ден в Луковит. "Взех пари на заем и в 10,30 часа стъпих за сефте в този град", разкрива Божуриков. Там е разпитан от Пламен Петров, който, като разбрал, че инвалидът живее със сина си, стигнал светкавично до извода: "Ето, за нас случаят е ясен, дал си на друг автомобила". "На грешна следа сте, ще изпуснете човека, който е ударил детето", опитал да го убеди енергетикът. Но тогава не успял. Наложило се да напише две жалби - едната до началника на полицията в Луковит, а другата до областната дирекция на МВР в Ловеч, в които сочи доказателства за невинността си. Отговор на тях и до днес той няма.

Набеденият шофьор все още недоумява как е извършено разследването. Той пита защо колата му не е огледана добре и не е снимана, за да се види дали е мита или ремонтирана за заличаване на следи и дали въобще по нея има белези от катастрофа. Чуди се защо не са прегледани записите от три видеокамери в Козлодуй, за да се установи, че червеният му опел не е мърдал от града. А може би вече е късно и те са изтрити. Последната му надежда е да са съхранени тези от КПП-то пред атомната централа, за да може да докаже в съда невинността си. Защото вече си е наел адвокат и обжалва наказателното постановление. На делото ще призове достатъчно свидетели, които да удостоверят, че той и колата му не са излизали от Козлодуй. И се надява битката му поне в съда да успее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай