Село Ореше чака милиардер от Дубай

Село Ореше чака милиардер от Дубай | StandartNews.com

Богаташът иска да строи кравеферма за 3000 животни, плаща кеш за най-доброто
Ако го излъжа, фирмата ми става негова, твърди посредникът Веселин Камбуров

Инвеститор от Дубай иска да инвестира в строителството на модерна кравеферма за 3000 животни в гърменското село Ореше. Бизнесменът притежава такава база в австрийския град Залцбург, която е най-голямата в Австрия за производство на мляко, масло и месо. Седалището на фирмата му е в Катар. Той обаче иска да разшири дейността си в Европа. И е готов да построи най-модерната кравеферма в България.

"Продукцията ще се изнася за арабските страни. Ще налее огромни финансови средства, ще се открият над 100 работни места", заяви Веселин Камбуров, бизнесмен от село Ореше. Той представлява инвеститора у нас, след като с подписан договор бе упълномощен да движи и финансовите, и техническите дела за реализацията на крупния проект в страната ни. Камбуров се е съгласил с условието на инвеститора - ако бъде хванат в някакви финансови злоупотреби, да прехвърли своята фирма на дубайския милиардер. Инвестицията само за закупуване на земя за кравефермата и за материалната база надхвърля 3 милиона евро, сочат сметките. Отделно ще се похарчат много пари за самите животни, които ще са поне 3000. "Собственикът заедно със свои сподвижници финансира кеш целия проект. Няма да разчита нито на банкови кредити, нито на проекти по европейските програми. За него не са никакъв проблем парите, но държи да се харчат разумно и по предназначение. При най-малкия гаф от моя страна в това отношение, фирмата ми става негова. До 1 година всичко трябва да е готово и да започне дейността си в района", разкри Веселин Камбуров. Кравефермата ще се прави със специални метални пана, които се сглобяват. Затова строителството няма да отнеме много време. Той има разпореждане от дубайския инвеститор да не се пазари за цените, а да гледа всичко, което се купува, да е качествено. Ще се търсят най-новите и модерни технологии за доене, за преработка на млякото и на месото, цялата дейност ще е механизирана. Оборудването ще е последна мода на техниката. Ще се спазят всички европейски изисквания за отглеждането на кравите. Става въпрос за технология на отглеждане на животните, хранене, развъждане и репродукция и специфични биологични изисквания на отделните категории - крави, юници, телета за разплод и угояване. Ще се осигурят необходимите площи за производството на различните видове фуражи - сено, зелена маса, паша, силаж, цвекло и концентриран фураж. Ориентировъчно за една крава с годишна млечност от 5000 кг са необходими около 8 дка площ при неполивни условия и 6 дка при поливни. Трябва да има необходимите количества чиста питейна вода, защото тя има голямо значение за здравето и продуктивността. Най-добре е животните да имат свободен достъп до вода.

Технологията на отглеждане има голямо значение както за здравето и продуктивността на животните, така и за облекчаване на човешкия труд и намаляване на трудовите разходи. Решаващо значение има механизирането на трудоемките процеси - доене, залагане на фуража, почистване на оборното помещение и извозване на тора. Нужно е да се набавят фуражи за правилно и пълноценно хранене през цялата година и в съответствие с физиологичното състояние на животните.

Търсят 200 дка земи, наемат работници

Гърменското село Ореше, от което е Камбуров, е харесано от милиардера, тъй като има достатъчно пасища. В региона няма други едри животновъди. Трябва да се закупят до 200 декара общински земи край високопланинското селище, където да се развива бизнесът. Ще произвеждат екологично чисти продукти. Ще се построи не само кравеферма, но и мандра, и фабрика за преработка на месото. Животните ще се хранят с най-добрата и скъпа храна, за да се гарантира тяхното здраве и качеството на продукцията.

"Ще се търсят приоритетно общински земи, но може да се закупят и частни терени, за да има къде да се направи фермата с прилежащите към нея други сгради. Нашият бизнесмен вече е провел среща с кмета на община Гърмен Минка Капитанова. Получил е предложение да закупи 200 декара общински земеделски земи, които са шеста категория и няма да са много скъпи. Намират се на около 3 километра от село Ореше. "Очаквам инвеститорът скоро да пристигне на посещение тук и да представи официално намеренията си. Надявам се, че интересът им е сериозен, това ще е от полза за доста местни хора, защото ще им осигури работа", сподели Минка Капитанова. Тя уточни, че е необходимо да се внесе молба за закупуване на общинска земя, а решението ще вземе общинският съвет. "Много исках да развиваме дейността си край родното ми село Ореше. Тук районът е беден, няма работа, хората разчитат предимно на тютюна. А с новата и модерна кравеферма ще им осигурим заетост. Вярвам, че възнагражденията на работниците ще са европейски, а няма да се трудят за жълти стотинки. Сигурно ще се наложи да наемем работна ръка и от съседните гърменски села, тъй като в Ореше има само около 150 жители", твърди Камбуров. По този начин ще има алтернатива на отглеждането на тютюна в региона за стотици местни жители. Те не се плашат от работа, тъй като са свикнали от сутрин до вечер да превиват гръб по тютюневите ниви. Другата добра новина е за дребните стопани, които отглеждат по 1-2 крави и по няколко овце и кози. Те няма да се чудят къде да пласират продукцията си, при това на ниски изкупни цени. Млякото и месото ще се изкупуват от новата кравеферма на добри цени. Защото инвеститорът е наясно, че районът е много беден и затова няма да извива ръцете на местните фермери. Готов е и да подпомага различни социални инициативи в региона. "Опитвам се по-най-бързия начин да решавам проблемите и да вървим напред, тъй като нямам никакви финансови затруднения. Дано съвсем скоро станем собственици на въпросните 200 декара земеделска земя. До края на този месец трябва да посетя кравефермата в австрийския град Залцбург, за да се запозная на място с това, което предстои да изградим тук, край село Ореше", каза още Веселин Камбуров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай