Събираме електронни отпадъци в 8 пункта в страната

Събираме електронни отпадъци в 8 пункта в страната | StandartNews.com

София. Започна националната кампанията "Бъди отговорен. e-рециклирай" в страната. Тя бе официално открита в София, от министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Това е втората по рода си инициатива.

Освен в София, кампанията ще обхване и градовете Бургас, Варна, Пловдив, Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда. Само тази неделя, между 10 и 16 часа, в посочените градове ще има мобилни пунктове, в които ще се приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване или така наречените е-отпадъци. Всеки може да предаде остаряло компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки и други.

„Необходимостта от такива акции е да привлечем вниманието на хората да търсят тези пунктове и да знаят, че електронните отпадъци не бива да се изхвърлят в кофите за боклук, защото те не подлежат на разграждане, а от специализирано рециклиране, което ще даде възможност да се извлекат ценните материали, вложени в тях", заяви на откриването министър Попов.

Министърът също се включи в акцията. Той бе напълнил цяла торба с негодни батерии, дистанционни и други е-отпадъци. Попов апелира повече хора да го последват, защото има "икономически смисъл в рециклирането". Той обясни на събралите се, че при рециклирането част от материалите ще бъдат вложени в нова техника.

„Всички трябва да си дадем сметка, че земята не може да поеме нашите отпадъци", допълни министърът. Той уточни, че този тип рециклиране не е нов и добави, че в много магазини и аерогари в страната има специализирани контейнери, в които можем да си изхвърлим е-отпадъците. Попов увери, че тези от гражданите, които имат желание да предадат по-големи уреди, могат да разчитат на специализиран транспорт.

Много граждани последваха примера на министъра на околната среда и водите. Те предадоха в пункта най-различни електроуреди. Според тях кампанията трябва да продължи повече от ден, за да може повече граждани да предадат отпадъците си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай