Понеделник,

Събираме електронни отпадъци в 8 пункта в страната

От: Администратор -
3079
Събираме електронни отпадъци в 8 пункта в страната
A
A
A

София. Започна националната кампанията "Бъди отговорен. e-рециклирай" в страната. Тя бе официално открита в София, от министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Това е втората по рода си инициатива.

Освен в София, кампанията ще обхване и градовете Бургас, Варна, Пловдив, Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда. Само тази неделя, между 10 и 16 часа, в посочените градове ще има мобилни пунктове, в които ще се приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване или така наречените е-отпадъци. Всеки може да предаде остаряло компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки и други.

„Необходимостта от такива акции е да привлечем вниманието на хората да търсят тези пунктове и да знаят, че електронните отпадъци не бива да се изхвърлят в кофите за боклук, защото те не подлежат на разграждане, а от специализирано рециклиране, което ще даде възможност да се извлекат ценните материали, вложени в тях", заяви на откриването министър Попов.

Министърът също се включи в акцията. Той бе напълнил цяла торба с негодни батерии, дистанционни и други е-отпадъци. Попов апелира повече хора да го последват, защото има "икономически смисъл в рециклирането". Той обясни на събралите се, че при рециклирането част от материалите ще бъдат вложени в нова техника.

„Всички трябва да си дадем сметка, че земята не може да поеме нашите отпадъци", допълни министърът. Той уточни, че този тип рециклиране не е нов и добави, че в много магазини и аерогари в страната има специализирани контейнери, в които можем да си изхвърлим е-отпадъците. Попов увери, че тези от гражданите, които имат желание да предадат по-големи уреди, могат да разчитат на специализиран транспорт.

Много граждани последваха примера на министъра на околната среда и водите. Те предадоха в пункта най-различни електроуреди. Според тях кампанията трябва да продължи повече от ден, за да може повече граждани да предадат отпадъците си.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички