Радари мерят средната скорост по магистралите

Радари мерят средната скорост по магистралите | StandartNews.com

Радари ще контролират средната скорост по магистралите. Това съобщи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Според него това е една от мерките за справяне с войната по пътищата, която все още се обсъжда с КАТ. Проектът, който АПИ подготвя, предвижда да се ползват и стационарните камери на МВР. Лазаров припомни, че в момента подобни уреди за засичане на средната скорост на автомобилите работят експериментално на АМ "Люлин".

"На тунелите има, и практиката е супер. Мисля, че това ще го направим по всички магистрали, тъй като там основно се взимат големите скорости", каза той. Лазаров обясни още, че новите съоръжения ще се различават от сега действащите мобилни и стационарни камери на "Пътна полиция", които следят за нарушения само в определени участъци на пътя. Средната скорост на шофьорите ще се изчислява по формулата от втори клас, според която пътят е равен на времето по скоростта. Засега обаче от Пътната агенция не се ангажираха с ясен отговор на въпроса кога контролът на средната скорост по магистралите ще стане факт.

Предвиждаше се устройствата за контрол на средната скорост да заработят още през 2012 г. Тогава те бяха закупени, но са получили сертификати от Института по метрология едва през есента на миналата година. Тогава са монтирани и първите експериментални радари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай