Пуснаха топлото на Банско и Разлог (ОБЗОР)

Пуснаха топлото на Банско и Разлог (ОБЗОР) | StandartNews.com

Човешка грешка причинила инцидента, търсят под лупа виновника

Само 24 ч останаха без топло близо 160 абонати на "Овергаз Запад" след взривовете на 5 трейлера (ремаркета) с газови бутилки с общо 25 000 кубика газ в станцията в Разлог. Серия от близо 50 експлозии в рамките на 20 минути разтърси планинския град в неделя през нощта. Адът под небето започна в 1,25 часа заради инцидент в станцията за декомпресиране на природен газ в промишлената зона на Разлог. Няма пострадали хора при възникналите експлозии. Няма риск нито за жителите на населените места, нито за околната среда от изтичане на природен газ. Щетите обаче са за стотици хиляди лева.

Газоподаването по мрежата, която захранва Разлог и Банско със синьо гориво, бе временно преустановено след драмата. "След 21,00 часа в неделя започна подаването на природен газ по мрежата към нашите абонати. Наши служители включиха системите в обектите и в полунощ всички сгради вече бяха отоплени. Благодарим за разбирането на потребителите, които за близо денонощие останаха на студено", казаха от пресцентъра на фирма "Овергаз Запад" АД, която е собственик на станцията за газ в Разлог. Предстои изясняване на случая и причините, които са довели до взривовете. Предполага се, че до взрива на бутилките с газ се е стигнало след човешка грешка или техническа неизправност. Една от версиите е, че

шофьорът е направил някаква маневра

при която маркучът се е откачил от трейлера. Това е довело да изтичане на газ и възпламеняване, последвано от мощни експлозии. Допуска се, че служителят на "Овергаз Запад" може да е подал сигнал на шофьора да тръгне по-рано - преди да е било заредено цялото гориво в газопреносната мрежа. Може да е гръмнало и по друга причина - техническа авария.
На място веднага започнаха огледи от следствието, което има за цел да установи причините, довели до пожара и последствията от него. Назначени са експертизи, води се дознание, разпитани са двамата служители, които са се намирали в обекта. Това са операторът от "Овергаз Запад" АД Борислав Попов и шофьорът на влекача, който превозвал ремаркетата с газовите бутилки. Водачът е служител на фирма "Метан" ООД, на около 50 г. е, от Благоевград. Все още е в шок от случилото се, казаха от дружеството.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Инспекцията по охрана на труда и противопожарната служба започнаха пълна проверка и на двете фирми, които имат отношение към обекта. Изискани са всички документи и разрешителни за работа, графици на работещи, договори. Трудови инспектори обясниха, че очакват в средата на седмицата да излязат с официално становище за това какви са пропуските и нарушенията. "Със сигурност става въпрос за човешка грешка. Има пропуски в работата и нарушение на инструкциите от страна и на двамата - на шофьора и на оператора. Водачът на влекача си е превишил правата и се е занимавал със зареждане на метан, а това е отговорност на оператора, който пък е позволил да се случи. Става въпрос за

липса на достатъчно дисциплина

и неизпълнение на нормативната уредба и вътрешните правила за работа на фирмата. Всичко това доведе до тежки последствия и поражения, най-хубавото е, че няма човешки жертви и пострадали", разкриха разследващи. Проверява се и дали двамата мъже не са имали някакъв личностен конфликт помежду си. "И така да е, те са длъжни да изпълняват служебните си ангажименти, да вършат работата си професионално", твърдят инспектори. Следствието също работи по версията, че причина за инцидента е човешка грешка. Но все още не е ясно кой каква вина има. Предполага се, че при потегляне на ремаркето маркучът за метана не е бил изваден и това е довело до скъсването му, подаването на искра и възпламеняването на газовите бутилки.

"Съвземаме се бързо от шока в неделната нощ. Най-важното е, че няма пострадали хора и подаването на газ е възстановено. Само понеделник бе неучебен ден, затворени бяха и детските градини. Сега всичко с отоплението е нормално и вторник ще е учебен ден, забавачките също ще отворят врати", каза кметът на община Разлог Красимир Герчев. Със синьо гориво се отопляват близо 160 административни и частни сгради в града и съседния курорт Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай