Психология на цветовете

Синьото влияе на ума, жълтото носи топлина, а оранжевото повишава апетита

Психология на цветовете | StandartNews.com
  • Важно е да живеем в хармонична среда, за да подобрим физическото и психическото си здраве

Лора Денева е интериорен и продуктов дизайнер. След като завършва бакалавър в Лесотехническия университет в София, прави магистратура със специалност Интериорен Дизайн в световноизвестната Академия по Изкуствата (NABA) в Милано, Италия. Занимава се професионално с вътрешна архитекура от 2018 г. Тя натрупва опит като работи в няколко италиански реномирани архитектурни студиа. Впоследствие започва да твори и самостоятелни проекти, които можете да разгледате тук : https://www.loradeneva.com/

  • Синьото влияе на ума, жълтото носи топлина, а оранжевото повишава апетита

 

В днешния забързан начин на живот често не обръщаме достатъчно внимание на заобикалящата ни среда. Но е жизнено важно да живеем в хармонична обстановка, заобиколени от положителна енергия, балансирана откъм функция и естетика, за да подобрим психическото и физическото си здраве. Научно е доказано, че цветовете и атмосферата могат да дават отражение на нашето настроение и душевно състояние.Затова бих искала да анализирам и обясня значението на основните цветове, използвани в интериора, както и най-новите тенденции, комбинирайки го с няколко прости съвета.

БЯЛО

Често асоцииран с минималистичен или скандинавски стил, белият цвят се свързва с чистота и невинност. Придава светлина и има положителна конотация. Обикновено се използва в обществени места като болници, рехабилитационни центрове и др., защото дава спокойствие и ускорява изцелението както психически, така и физически. Бялото може да помогне по-малките пространства да изглеждат по-големи и да ги направи по-оживени, по-свежи и по-ясни.

СИНЬО

Синият цвят е един от най-силните нюанси на цветовия психологически спектър.Дълбоките, смели нюанси, като морското и кралско синьо, дават усещане за спокойствие у дома, което ги прави чудесни за спални, бани и жилищни пространства.Синьото е важен цвят в теорията на интериорния дизайн и влияе дълбоко върху човешкия ум. Има причина синият да е идеалният цвят за спални. Той вдъхва усещане за ведрина и мир и може да бъде много успокояващ. В баните може да се използва за създаване на спа център или зона за релакс. Този елегантен и консервативен цвят е най-добре да се комбинира с бяло или с други по-светли нюанси. Но не прекалявайте със синьото, защото може да бъде и депресиращо.

 

ЖЪЛТО

Според психологията на цветовете в интериорния дизайн, жълтото е цветът на топлината, мъдростта, просперитета, съчувствието и страхливостта. Стая, оцветена в жълто, може да изглежда весела, приятелска и ефирна. Хубаво е да го използвате като акцент, но не прекалявайте с него, тъй като може да бъде прекалено стимулиращ. Ако харесвате този цвят, използвайте го в правилен нюанс и пропорция, която резонира с вас и дава израз на вашата личност.

 

ОРАНЖЕВО

Хората, които обичат червеното, но не са много любители на агресивното му въздействие, могат безопасно да го заменят с оранжево. Този забавен, енергичен цвят е идеален за детска стая, трапезария, офис и дори всекидневна. Разбира се, трябва да се използва балансирано. Символизира смелост и гостоприемство. Освен това те кара да се чувстваш енергичен, приключенски и приятелски настроен. Можете да го използвате като акцент в кухнята, защото повишава апетита и е идеалното сърце на всяка стая.

 

 

СИВО

Сивото е цвят, който най-често се свързва с индустриална среда, която е утилитарна и функционална. Дава усещане за принадлежност, включване, приемане. Сивото е единственият цвят, който няма положителни психологически свойства. Но в интериора е неутрален и предпочитан, когато целта е да се подчертае нещо друго. Лично аз предлагам използването на топло сиво (базирано на жълто) или хладно сиво (базирано на синьо), за да се избегне чувството на тревожност и депресия, когато говорим за интериор. Сивото е най-добре да се избягва в спалнята, детските и всякакви стаи за бебета и деца. Също така трябва да се избягва във всички помещения, които изискват креативност.

 

 

ЧЕРВЕНО

Червеното е един от най-драматичните нюанси в цветния спектър и един от най-атрактивните цветове, когато става въпрос за събуждане на емоции. Често се съчетава с чувства като страст, вълнение и енергия. Амбицията, действието и силата на волята са допълнителни качества, които притежава и затова червеното може да бъде добър избор за домашни офиси и творчески пространства.Цветът е не само мощен в най-основната си форма в психологията на интериорния дизайн, но също така има много красиви нюанси, включително бордо, пурпурно, доматено червено и др. Независимо дали искате да канализирате пищна, традиционна естетика или поп-арт усещане, червеното може да бъде подходящо решение.

 

ЧЕРНО

Психологическите ефекти на черното са свързани със злото, траура и смъртта. Това обаче е и цветът на мъдростта. Черното в теорията на интериорния дизайн винаги се използва в малки количества с контрастни, допълващи се цветове. Когато се използва правилно, може да добави дълбочина и вечна елегантност на стаята. Избягвайте да използвате черно в големи количества, тъй като може да изглежда потискащо.След това кратко въведение на значението и използваемостта на основните цветове, бих искала да говоря повече за модата и тенденциите в интериорния дизайн. Така че това е следващата тема, която ще ви представя!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай