Протести и шествия окупират центъра на София

Протести и шествия окупират центъра на София | StandartNews.com

София. Протести и шествия отново ще блокират центъра на столицата през деня. Общонационален студентски протест ще се събере около парламента, синдикалистите от КНСБ правят шествие от централата си през здравното министерство до сградата на правителството, а пространството около „Александър Невски" ще пожълтее от таксита от София и страната.

Ранобудните студенти се събират в 11 часа и призовават както всичките си колеги, така и преподавателите да излязат и да ги подкрепят. Протестът им е пред Народното събрание.

Стотина момчета с качулки се появиха пред загражденията на парламента, съобщи бТВ. Младежите пристигнаха групово и се наредиха плътно пред полицията. Така те ще представляват своеобразен кордон между протестиращите студенти и униформените.

Малко след това тръгва шествието на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Профсъюзът смята да връчи на здравния министър Таня Андреева декларация с исканията на здравните работници, а после да внесе декларация при премиера.

Основният протест ще се проведе в 12.30 часа на бул. „Цар Освободител".

Председателят на регионалната организация в Пловдив Боян Бойкински съобщи пред "Фокус", че към София пътуват 15 автобуса с членове на синдиката. Няма да бъдат издигани никакви политическите искания, каза Бойкински.

Основните искания на КНСБ към управляващите са свързани с въвеждане на възстановяване на платения годишен данък за работещите със заплата до 400 лева, увеличаване на заплатите в бюджетния сектор с поне 10% и замразяване на пенсионната реформа за период от 7 години.

Таксиметровите шофьори ще започнат протеста си в 12 ч. на площада пред храм-паметника "Александър Невски". Паралелно с демонстрацията в столицата, протест ще има и в Пловдив.

Пред общината от браншовите организации са заявили, че очакват 1000 коли да се включат в протеста.

Браншът се обявява срещу намерението на транспортното ведомство да задължи таксиметровите водачи да плащат патентен данък.

Очаква се към таксиджиите в София да се присъединят техни колеги от цялата страна и да блокират площада с автомобилите си.

Междувременно пред сградата на президентството ще се съберат гражданите, подкрепящи правителството, които от няколко месеца настояват за оставката на президента Росен Плевнелиев. По обед там ще са и симпатизантите наа България без цензура на Николай Бареков. Той настоява да бъде допуснат до заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който започва в 14 часа в президентството. В противен случай предупреди, че ще възпрепятства влизането на партийни лидери в сградата.

Още сутринта пък около стотина привърженици на правителството се събраха до храм-паметника "Свети Александър Невски". Присъстващите изказаха подкрепата си за депутатите от БСП и ДПС, влизащи в Народното събрание.

В района на парламента има около 20 микробуса на жандармерията, десетки патрулни коли и стотици служители на реда. Затворени са всички подстъпи към Народното събрание, включително и ул. "Московска", откъм бул. "Васил Левски", където също има около 30 полицаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай