Полк. Петров: От 3 до 5 тона са избухнали в цеха в Горни Лом

Полк. Петров: От 3 до 5 тона са избухнали в цеха в Горни Лом | StandartNews.com

София. "От 3 до 5 тона са избухнали на 5 места в цеха в Горни Лом. Не е имало натрупване на експлозив във фабриката". Това заяви в предаването "Събуди се" полк. Красимир Петров, експерт по експлозиви в Министерството на отбраната.

„Вчера бяхме на мястото на взрива, влязохме в епицентъра на взрива, успяхме да направим нашите експертни действия. Към този момент нямаме достатъчно доказателства, на базата на които да дадем категорично мнение точно как е иницииран този взрив и кои са виновни за него. Освен това там тече следствие. Това, което видяхме, е, че там има пет кратера, т.е. пет точки, в които се е взривило взривно вещество. По нашите методи, които използваме, установихме, че взривното вещество е било някъде от 3 до 5 тона, т.е. не е било претоварено, както се говори, че имало много взривно вещество там", обясни полковникът.

„Не бива да се отхвърля нито една версия и следствието това нещо го прави. Но най-вероятните причини са или човешка грешка, или неспазване на технологичната дисциплина и евентуално нарушение на правилата за безопасност на труда", каза още полк. Красимир Петров.

Експертът обясни какво точно влага в "човешка грешка": „Например аз имам едно конкретно мнение. В този цех, в единия край е имало машина, която раздробява тротила, който е извлечен от мините, на прах. Този тротил има по-ниска чувствителност и може да се обработва по този начин, но в мините, които са американско производство – М-16, има разривни заряди, които са от по-чувствително взривно вещество. Човек като не го е извадил и то попада в тези блокове, които са с тротил, то е изключително чувствителен и оттам може да тръгне взривът".

Ходил съм достатъчно пъти преди това, нещата бяха на ниво", изтъкна Петров по повод трагедията в завод "Миджур".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай