Патриарх Неофит отслужи водосвет на бойните знамена

Патриарх Неофит отслужи водосвет на бойните знамена | StandartNews.com

София. Пред паметника на Незнайния воин в София започна празничен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

Водосветът отслужва Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски.

Това е първият водосвет, който новоизбраният български патрирах отслужва на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

За българските воини, патриарх Неофит каза:

"Направи ги честни и достойни бранители на нейните граници; вдъхни им мъжество, доблест и благоразумие, за да изпълнят достойно своя дълг. Възвиси ги във вяра и добродетел по примера на твоите светци, които избра из средата на войници, да ти служат неотстъпно, да бъдат предани. Пази вярата и сърцето им; окриляй ги с благородни желания и намерения. Всякога им бъди помощник и покровител за спасение."


"Намираме се в благодатната радост на Възкресение Христово", каза българският патриарх.

"Българските воини имат за свой идеал и покровител славния военачалник – великомъченик и победоносец Георги. Този ден е празник на българската храброст и на славните победи на Българската армия. Сърдечно ви поздравяваме с празника на българската храброст, бъдете предани и издържливи. Бъдете благословени, бъдете победоносни", каза патриарх Неофит.

Президентът Росен Плевнелиев прие тържествения караул. На церемонията присъстват премиерът Марин Райков, министри, посланици. Присъства и бившият президент Желю Желев.

Знамената-светини, които са изнесени на парада, са: Самарското знаме, знаме на Стиляна Параскевова, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 1-ви конен полк, знаме на 15-ти Ломски полк, знаме на 13-ти Рилски полк, знаме на 24-ти Черноморски полк, знаме на 25-ти Драгомански полк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай