Папазов: Компенсираме "Български пощи" с 9 млн. лв.

Служителите на "Български пощи" излизат на протест

Папазов: Компенсираме "Български пощи" с 9 млн. лв. | StandartNews.com

София. Девет милиона лева е размерът на общата компенсация, която „Български пощи" ЕАД може да получи заради извършването на универсалната услуга в икономически неизгодни райони на страната, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

"Преди няколко седмици бяха отпуснати два милиона лева, които бяха предвидени в държавния бюджет, сега Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения успя да намери допълнителен резерв от собствени средства в размер на още 2 милиона лева. От актуализацията на държавния бюджет се очаква да дойдат 5 милиона лева в рамките на 2013 година", каза министър Папазов. Той подчерта, че правителството полага големи усилия за осигуряване на полагащата се компенсация на „Български пощи".

КНСБ съобщиха, че организират протестен митинг на служителите на "Български пощи" ЕАД, който ще се проведе в сряда, 25 септември, пред сградата на Министерски съвет. Повод за недоволството им е разпространена информация, според която министърът на транспорта търси стратегически партньор, който ще придобие 49% от собствеността на дружеството. Синдикалистите нарекоха това "скрита приватизация" и заявиха готовност за протести.

„Нямаме никакво намерение да приватизираме „Български пощи", категоричен бе транспортният министър. В момента се изпълнява оздравителна програма в дружеството. В същото време стартират срещи със синдикатите за обсъждане на нов план за преструктуриране на дружеството. Мерките ще предвиждат оптимизиране на разходите, премахване на дублиращите се функции, въвеждане на нови дейности като продажба на услуги на Спортния тотализатор в клоновете на пощите, както и в бъдеще на билети за влак, поясниха от пресцентъра на министерството.

„Български пощи" е изключително важно предприятие за българската икономика и за социалния живот, особено в отдалечените райони на страната, затова ще положим максимални усилия за оздравяването му и за осигуряване на качествени пощенски услуги", каза още Данаил Папазов.

Последните няколко години "Български пощи" завършва на загуба. Отрицателните финансови резултати са за 22 млн. лева към края на 2011 г. и 13 млн. лева към края на 2012 г., съобщава сайтът econ.bg. Освен това "Български пощи" има сключен облигационен заем на стойност 15 милиона лева, по който се погасяват само лихвите. За да направят компромис, банките се нуждаят от гаранция за план за икономии и печалба, каквато държавното дружество не може да реализира без помощта на държавата.

Освен това синдикатите искат 10% увеличение на заплатите на работниците и служителите, чието средно брутно възнаграждение е 510 лв.

Синдикатите са изготвили Оздравителна програма за финансовото стабилизиране на държавното дружество, който включва намаляване на разходите, както и партньорства с "Български пощи" ЕАД, "Българска банка за развитие" ЕАД и Българския спортен тотализатор. 

Първа точка в плана е внедряването на проекти за намаляване финансовите разходи на пощите. Според синдикатите могат да се намалят разходите за оптимизирането на 5-те автобази и 22-те стоянки на дружеството - от 2,5 милиона на 1 милион лева годишно. Възможно е също да се освободят неоперативни активи (като замразения строеж на Централна гара - София), с което да се спестят еднократно 10 млн. лв.

Предлага се още да се премахнат всички дублиращи се регионални звена на пощите, както и да се закрият Областните пощенски станции в регионалните центрове. Това ще донесе намаляване на ФРЗ с 1 млн. лв. годишно.

Втората част от програмата е насочена към реализирането на проекти и партньорства за увеличаване на приходите от дейността на "Български пощи". Предлага се създаването на консорциум между дружеството и "Българска Банка за Развитие" ЕАД за подпомагане усвояване на средствата по европейските програми. Идеята е пощите да транспортират средствата до бенефициентите, например до тези в селските райони.

Оздравителният план предвижда също продажбата на лотарийни и железопътни билети в пощенските клонове, в което се състоят потенциалните партньорства със Спортния тотализатор и БДЖ.

Основен проблем за финансовото състояние на "Български пощи" е задължението на държавата към дружеството в размер на 22,75 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай