Папата благославя българите за 24 май

Папата благославя българите за 24 май | StandartNews.com

Рим. Точно в 12,00 ч българско време на 24 май е аудиенцията на служебния премиер Марин Райков при новия папа Франциск І. Министър-председателят ще води традиционната българска делегация в Рим за празника.

Райков ще подари на папата копие на обковка на Черепишкото евангелие - едно от най-старите в България, изработено през 1616 г. от златарите Никола и Пала (Павел) от Чипровци. След аудиенцията при Франциск І, премиерът ще се срещне с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне. На него ще подари сребърна икона на Св. Иван Рилски със жития.

В 16,00 ч цялата делегация от София ще присъства на молебен на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе". Ще го отслужи епископ Антоний, който е определен от Св. синод да представлява църквата. Дядо Антоний е викарий на българския митрополит за Европа Симеон.

Делегацията ни ще поднесе цветя на българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре", където славянските книги са получили официално признание. Както и на паметника на Капитан Петко Войвода.

Марин Райков ще се срещне и с премиера на Италия Енрико Лета. Вечерта в посолството ще е приемът в посолството ни в Рим за 24 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай