Сряда,

Папагал-умник би студенти от Харвард

От: Стандарт -
102
Папагал-умник би студенти от Харвард
A
A
A

Папагалът Грифин и неговата собственичка - психоложката Айрин Пепър ФОТО: Туитър

Папагал умник би 21 студенти от Харвард в надпревара за запаметяване. Пернатият красавец Грифин, който е на 22 години, съвсем не е обикновен папагал. Той знае и възпроизвежда 30 английски думи и разбира 40, включително названията на цветове.

В играта за памет участниците трябвало да проследят под коя от размествани чаши на масата е определен цветен жетон, съобщи БТА.

Собственичката на птицата – психоложката Айрин Пепър, е демонстрирала играта, по същия начин е  постъпила и със студентите си. Оказва се, че птицата е надхитрила всички участници и в 12 от 14-те опита с общо 120 рунда се е справила отлично.

Любопитно, е че в началото на играта жетоните били два под две чашки, а след това били увеличени на четири. Първоначално студентите се справяли отлично, но с усложняването на задачата започнали да се затрудняват. На папагала това изобщо не се отразило и резултатите са на лице. На същата игра папагалът е победил и 21 деца на възраст от 6 до 8 години.
Този експеримент е за изследване на когнитивните способности и по-точно за т.нар. манипулативност на работната памет. Той е изисквал не само участниците да запомнят кой цвят жетон под коя чашка е, но и след това да проследят движението им по масата. Фактът, че папагалът се е представил не по-зле от хората показва, че от еволюционна гледна точка тази черта е древна и вероятно е съществувала у общите ни предшественици преди милиони години.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички