Отец Божидар мечтае за крака

Свещеникът трябва да събере 5 хил. лв. за нови протези

Отец Божидар мечтае за крака | StandartNews.com

София. Дори в молитвите си към Бог отец Божидар от Велико Търново не е споменавал на глас единственото си желание - отново да има нозе и да може сам да ходи. Да иде поне до храма - да запали свещ и да се помоли. Преди 10 години медиците решават, че за да спасят отеца, трябва да му отрежат първо единия, а след това и другия крак. Гангрената, която ги е обхванала, тогава не се лекувала - това бил единственият изход. Свещеникът живее в малка пристройка в двора на великотърновската църква "Св. св. Кирил и Методий". Преди да остане без нозе, Божидар Грънчаров всеки ден служел в храма, строен от майстор Колю Фичето. Сега молитвите и службите се извършват в стаята под иконата на Божията Майка.

---
"Достатъчно е да повярваш в Бог, да повярваш в собствените си възможности и да се помолиш", казва отец Божидар на хората, които идват при него. Според него всеки трябва да се помоли и да поиска, а дали молбата му ще бъде чута, решава само Бог. Сам Божидар не вярвал, че би могъл отново да има крака, докато една вечер не видял по телевизията репортаж от параолимпийските игри. Разбирайки, че има спортисти без крака, които поставят рекорди, той си дал дума, че ще намери начин и сили да се сдобие с нови нозе. Свещеникът започнал да проучва къде българските състезатели си правят протези, за да бягат с тях. Заедно със сина си Николай разбрали, че в София, в болница "Токуда" могат да направят чудеса.

От този момент нататък отчето вече имал мечта и знаел как тя ще се сбъдне. Божидар предприел пътуване до столицата, след като с години не бил излизал от църковната къща. "В болницата ме посрещнаха като президент - не вярвах, че в България има такива лекари", казва отчето. След като го преглеждат, става ясно, че могат да му направят протези и за двата крака. За интервенцията били необходими 8 хил. лв. Парите трябвали за изработката на двете протези до коляното и за раздвижване, което трае около 10 дни. Свещеникът няма тези средства. От "Социално подпомагане" са му отпуснали веднъж 2 хил. лв., а след това и още 1200 лв. Отец Божидар е на път да осъществи единствената си мечта, но му трябват още 5 хил. лв. "Ако се намерят вярващи хора, които могат да отделят средства, за да ми помогнат, съвсем скоро отново ще мога да се моля в храма и да служа на Бог", казва отчето.

Преди да стане свещеник, Божидар Грънчаров е бил известен в цяло Велико Търново като един от най-добрите ресторантьорски музиканти. Свирел на саксофон, цигулка, китара и на кларинет. Освен като музикант отец Божидар работил и като началник на строителния отдел в търновската митрополия от 1965 до 1980 година. Участвал е в ремонта и възстановяването на повечето църкви и манастири в епархията. През 1989 г. Божидар става свещеник в църквата "Св. Кирил и Методий". "Докато работех в храмовете и наблюдавах ремонта на църквите, бях ежедневно до свещениците, слушах ги за какво говорят и започнах да се увличам от темите за вярата", казва отчето. Завършва задочно семинарията. Първото нещастие идва няколко години след това. През 1997 г. започва да го боли единият крак, подува се и лекарите решават, че е получил гангрена. Казали му, че единственият изход е крайникът да бъде ампутиран до коляното. Не след дълго и съпругата на отец Божидар починала. Когато е най-отчаян, вече без крак, в храма пристигнал мъж със съпругата си, искали да запалят свещ. Двойката пътувала от Африка към Швейцария и спряла за няколко дни в старата столица.

Понеже храмът бил заключен, пътниците позвънили на вратата на отец Божидар. "Сам Бог ги прати при мен. Мъжът се оказа Франц Хуберт, работник в Червения кръст в Швейцария. Виждайки в какво състояние съм, той попита защо не си направя протеза", разказва Божидар. Като научил, че парите на отчето не стигат за протеза, той решил да го вземе със себе си в Швейцария, където му помогнали с пари местни фондации и приятели. Като се върнал в България обаче, го сполетяло още едно нещастие. Започнали проблеми и с другия крак, наложило се и той да бъде ампутиран. Втората протеза била изработена у нас, но не се оказала успешна. Сега свещеникът се надява да има нова в началото на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай