Оръжие от Руско- Турската война от 1877- 1878 г. показаха във В. Търново

Оръжие от Руско- Турската война от 1877- 1878 г. показаха във В. Търново | StandartNews.com

Велико Търново „Не случайно Търново е дал своите жертви за свободата на България, както и това, че тук се е провело и Първото Учредително Народно събрание" , каза в словото си по повод честването на 136-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство, кметът на община Велико Търново Даниел Панов.

 

Поздравителни адреси по повод Националния празник на България в старата столица изпратиха кметът на побратимения ни град Твер Александър Корзин, както и генералният консул на Руската федерация в Русе – Владимир Климанов.
Ученици от Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий", изненадаха великотърновци с поетичната композиция „Докато я има на света България" , която беше изнесена пред паметника „Майка България".

 

Свещеноиконом Славчо Иванов отслужи празничен благослов, след което празнично хоро извиха танцьорите от ДЮФА „Българче". Клуб „Традиция" за пореден път направи възстановка на „Опълченски лагер", с дегустация на войнишка чорба по рецепта на Руското военно министерство. 300 порции от нея и 20 селски хляба бяха изядени за минути. Членовете на клуб "Традиция" подредиха и изложба на открито с предмети от времето на войната. В експозицията бяха включени оловни куршуми, токи за колани, нагръдни знаци, ордени и други интересни артефакти о
т личната колекция на председателя на великотърновската секция на клуба- Върбан Минев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай