Оправят засегнатите от градушката коли още поне година

Оправят засегнатите от градушката коли още поне година | StandartNews.com

София. Щетите по автомобилите, засегнати при градушката в София, ще се оправят поне още една година. Това заяви Динко Хулка от Съюза на автосервизите пред "Дарик". Той алармира, че браншът вече има затруднения с плащането на резервни части. Причината е, че застрахователните къщи не могат да погасят в пълен размер щетите. По този начин графиците допълнително се усложняват и се получава забавяне.

Заплатите на някои от служителите в автосервизите може да се забавят. Хулка обясни още, че в автосервизите гледат да оправят по-напред колите, които нямат застраховки, защото получават веднага парите за труда си.

Застрахователи от своя страна обясниха пред "Дарик", че плащат всички задължения по фактура и много компании са осъществили траншове към автосервизите, с които работят.

Отстраняването на щетите, нанесени от градушката в София, е много дълъг и скъп процес, каза още представителят на Съюза на автосервизите. „В момента са ми записани коли за юни догодина", подчерта той.

„В началото трябваше сервизите да закупуват резервни части, стъкла, капаци, стопове, фарове и поради тази причина финансите на сервизите се оголиха. Всеки клиент, който си заплаща на каса, е добре дошъл. Когато се заплаща от клиента тази услуга, той минава на най-бързата писта. Мина месец от градушката. От някакви застрахователи започнахме да получаваме частични плащания, от други още нищо", каза още той и увери, че проблемът с дефицита на автомобилни стъкла вече е решен.

Хулка коментира и колко струва ремонтът на автомобилите, повредени от градушката. „Между 1500-2000 лева без ДДС излиза цената на ремонта в универсалните сервизи. Може би цената на едно или две стъкла и някой стоп, и някоя лайсна, които се сменят - може да стигне до около 2600 лева, рядко до 3000 лева. Цената за същия ремонт във фирмените сервизи е между 5000-6000 лева", обясни специалистът.

Все още няма точна информация колко общо автомобили са пострадали при невижданата градушка, която се изля в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай