Обявиха оранжев код за Тунджа, жълт- за други три реки

Обявиха оранжев код за Тунджа, жълт- за други три реки | StandartNews.com

Обявен е предупреждение за оранжев код за река Тунджа при Елхово. Жълт код действа за реките Сазлийка, Марица, Мочурица и за Тунджа при Ямбол, информира националното радио.

За река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива също трябва да бъдат наблюдавани.

Днес по високите места на Смолянска област вали сняг, а в останалите части на региона – дъжд. 

"Нивата на реките и на язовирите са в рамките на нормалното. Наблюдават се постоянно, особено язовирите. Въпреки че има паднал сняг на курорта "Пампорово", не са получени сигнали за закъсали автомобили и хора, нуждаещи се от оказване на помощ, каза директорът на смолянската служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Красимир Шотаров

52 литра на квадратен метър са падналите валежи в района на Златоград – съобщиха от метереологичната станция на връх Рожен.

"Не бих казал, че е толкова критично положението, но в следствие на проливните дъждове през последното денонощие, имаме чувствително повишаване нивото на язовир "Златоград", но все още е под кота преливник 5.90 – това е нивото на язовира в 8 часа сутринта. Покачва се нивото. Преливникът в момента прелива с плюс 17 сантиметра, което е в съвсем нормални граници, но вследствие на тези обилни дъждове през изминалите няколко часа имаме пропадане на земни маси в покрайноста, паднали стени. Това съобщи екипът, който в момента прави оглед в село Старчево.

Имаме частично наводнени гаражи от проливните дъждове. Нормално е нивото на река Върбица. Все още няма преливане на язовира, което е добре. Прави се контролирано пропускане на язовира, много преди да се очакват дъждовете. Положението е спокойно, не се случва нещо притеснително на територията на общината", каза кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай