Община събра над 42 000 лв. за абитуриенти и болни сираци

Община събра над 42 000 лв. за абитуриенти и болни сираци | StandartNews.com

Огромна съпричастност към чуждите болка и нужда показаха общински служители, учители и ученици, бизнесмени и граждани, пенсионери и социални работници в община Сатовча. На организирания за шеста поредна година от местната власт благотворителен бал за сираци и деца с увреждания до 16-годишна възраст бяха събрани рекордните 42 300 лева. За сравнение – предишната година сумата бе 34 000 лева.

„Точно това ни мотивира да правим това събитие – милосърдието и отзивчивостта на хората към чуждото страдание, към чуждата потребност. Гордея се с всички жители на общината, все повече са тези, които заделят от залъка си, за да помогнат на нуждаещите се. Няма по-благородна кауза от тази", заяви кметът на Сатовча Арбен Мименов. От събраната сума най-напред ще се заделят по 500 лева за децата сираци, на които им предстои абитуриентски бал догодина. Целта е да им се помогне финансово за закупуване на облекло за абитуриентската вечер. С останалите средства ще се подпомагат и деца сираци, които не са абитуриенти, както и деца с увреждания до 16-годишна възраст.

„Обърнахме се към всички жители и гости на общината, към местния бизнес, както и към всички институции с молба за финансова подкрепа и съпричастност. И те се отзоваха, за което заслужават нашите благодарност и поклон", каза още общинският управник. Благотворителната кампания бе съпроводена и с импровизирано наддаване за предмети, които са изработени от местни майстори - дърворезба, картини от камък, пясък и акварел, старинни вещи. Купиха се и интересни артикули и сувенири, направени от сръчните ръце на деца от местните детски градини и училища. Само от тези вещи набраните средства бяха над 5000 лева.

„Да подадеш ръка на имащия нужда човек е благородство и високо морално деяние, което не трябва да се забравя", категоричен е Мименов, чиято идея е организирането на бала. Средства се даряват и в определените за целта касички в сградите на общината и кметствата във всички населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай