Нови потопи заради топенето на снега (ОБЗОР)

Нови потопи заради топенето на снега (ОБЗОР) | StandartNews.com

Реките в почти цялата страната са над праговете за високи води, алармира Министерството на околната среда и водите. Топенето на снеговете при твърде влажни почви създава опасност от преливане и нови наводнения. В Дунавския басейн са повишени горните и средните течения на Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом. На изток опасни са Голяма и Луда Камчия. В Източнобеломорския басейн се покачват водите на Тунджа, Арда и Марица и притоците й. "Наблюдават се опасните участъци и е направена организация какви мерки да се предприемат, ако започнат още да се покачват водите. Засега нямаме сигнали за аварийни ситуации", увери екоминистърът Ивелина Василева. Хората в селата в подножието на планина Беласица треперят от страх от нови порои. "От няколко месеца дъждът носи кал в селото ни, което не е било никога", заяви кметът на петричкото село Самуилово Кирил Стоянов. Според него проблемът е неконтролираната дейност на горските фирми. "Те правят безразборно горски пътища, за да им е по-лесно да добиват дървесина в гората. А тези пътища са реални дерета", казва селският управник.

Според кмета на Самуилово при по-силен дъжд и при топенето на снеговете водите ще потекат надолу и ще залеят населените места. "Трябва да се вземат спешни мерки за укрепването на пътните участъци в планината, които в момента са като коловози за водата", казва той. И недоумява защо се дава на фирмите да секат дърветата, където си поискат, за да си направят просеки.

Нови свлачища блокираха пътища

Стотици тонове скална маса и пръст се свлякоха в района на пътя Варвара - Велинград, близо до гара Цепина. Пътят в двете посоки цял ден вчера бе затворен, а тежка техника разчистваше скалната маса. За късмет не е имало автомобили на пътното платно. Шофьорите използват обходен маршрут през Пазарджик - Пещера - Батак - Ракитово - Цигов чарк и Велинград.
Свлачище се активира и по пътя за Асенова крепост. Пропаднали са около 20 метра от банкета, но пътят не е затворен. Мястото е на 200 метра под крепостта. "За да се предотврати откъсване на пътното платно, се налага спешно укрепване. Проектантски екип извършва заснемане и проучване на терена", заяви заместник-кметът на Асеновград Пламен Йончев. "Още другата седмица ще започнем работа, като евентуално ще се пренасочат средства от друг обект. Няма време да се чака Комисията по възстановяване и подпомагане да вземе решение", допълни той.

Две активни свлачища затрудняват движението по пътя Дупница - Кюстендил.

Още 1000 къщи са без ток

Около 1000-1200 абонати в Смолянско и Кърджалийско все още са без ток след обилния снеговалеж миналата седмица. По-голямата част са в отдалечени махали и вилни зони.

"Екипи на Електроенергийния системен оператор - ЕСО и на ЕВН отстраняват повредите", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея държавата е била на мястото и се е справила добре въпреки изключително тежките условия и извънредната ситуация". Експерти припомнят, че повече от 30 години не е имало такава авария с тока. Обилният сняг и паднали дървета извадиха от строя 40 електропровода.

Бус с помощи пристигна в Мадан

Жители на варненския квартал "Аспарухово" изпратиха дарение на Мадан. Близо тон и половина продукти от първа необходимост пристигнаха в петък вечерта в града. Това е вторият бус с дарения за пострадалите от снежното бедствие в родопската община, събрани от жителите на варненския квартал, който най-тежко пострада от наводненията миналата година. Пакетите съдържат брашно, олио, захар, детски храни, консерви, лекарства, перилни препарати.

"Дават го от сърце, приемаме го от сърце, всичко става с доброта. За да обикнеш един човек, трябва да го опознаеш, ние с тези граждани от Аспарухово, без да се познаваме обаче, се обикнахме, защото сме имали една и съща съдба", каза зам.-кметът на Мадан Явор Орлов.

Облекчения за фирми с дарения за пострадали

Фирмите, които са направили дарения за пострадалите от наводнения, могат да ползват данъчно облекчение, припомниха вчера от НАП Добрич. През юни миналата година много населени места в областта пострадаха от водната стихия и преживяха опустошително наводнение. Тогава много добрички фирми станаха съпричастни с бедстващите и им оказаха помощ. Те направиха дарения на БЧК или на хора, пострадали при бедствията, и техните семейства.

Грип затвори пет школа

Пет училища в страната са затворени заради грип. Това съобщиха вчера от пресцентъра на образователното министерство. Първият ден от пролетта 21 март бе неучебен ден за ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Овча могила, област Велико Търново. Причината е, че много деца са болни. Учебният процес бе преустановен за 4 училища в област Силистра за периода 21 - 24 март 2015 г. отново поради висока грипна заболеваемост.

Спират наводненията на Албена

Документите за почистване на резерват Балтата вече се разглеждат. Това съобщи екоминистърът Ивелина Василева вчера. През резервата минава и река Батовска, чийто разлив доведе до наводнения на хотели в Албена миналото лято. "Имаме готовност да подпомогнем действия за прочистване на зоната, защото липсата на такива действия за прочистване на коритото причинява разливи, които стигат до курорта", каза още Ивелина Василева. "Проведени са няколко срещи с ведомствата, разчетът е налице и имаме готовност да подпомогнем финансово прочистването", допълни министърът на екологията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай