НИМХ: Повишението на реките продължава

НИМХ: Повишението на реките продължава | StandartNews.com

София. Очаквано повишение на реките в страната ще има в четвъртък и петък. Това съобщиха хидролозите от НИМХ и уточниха, че по-значителни повишения ще има в Дунавски водосбор: по-специално реките във водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Огоста, Русенски Лом, Добруджанските реки;

Източнобеломорски водосбор: горното течение на река Марица (река Чепеларска и горното течение на река Въча); Западнобеломорски басейн: реките Места, горното течение на Струма и притоците й Конска, Светля, Треклянска, Соволянска Бистрица, Новоселска, Елешница, Благоевградска Бистрица.

На отделни места в горепосочените водосбори, в резултат на локални интензивни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения, допълват от НИМХ.

Най-много валежи през изминалата нощ е имало в Северозападна България. Там са се изсипали между 20 и 35 л/кв. м, каза дежурният синоптик от НИМХ при БАН Анастасия Стойчева за "Фокус".

"През изминалата нощ, за 6 часа – до 03.00 часа през нощта, най-значително количество валеж е измерено в Ловеч – 27л/кв.м. 22 л/кв.м е падналият дъжд в Лом, а в Кнежа са измерени 20 л/кв.м. В София снощният валеж е 3 л/кв.м, на Черни връх 13л/ кв.м. Така за денонощието най-значителни се очертават количествата на валежите в Северозападна България – между 20 и 35 л/ кв.м", обясни тя.

Продължава оттичането на водата в Мизия, където днес трябва да пристигне на оглед вицепремиерът и социален министър в служебния кабинет Йордан Христосков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай