Непроучен разлом довел до трагедията в рудник „Ораново"

Непроучен разлом довел до трагедията в рудник „Ораново" | StandartNews.com

Благоевград. "Никой не е могъл да предвиди трагедията, при която загинаха четиримата миньори в мина "Ораново". В основата на случилото се е разлом, който не е бил проучен и за него никой не е предполагал. Той се е намирал точно над фаталната галерия 64", каза проф. д-р Павел Пенчев, който е ръководител на екипа експерти, нает от ръководството на мина "Ораново" да установи причините за случилото се на 16 юли в рудника. За първи път специалистите използвали метода сеизмична томография, направили скрининг на ивицата земя от 64-та галерия до повърхността, като разстоянието е 500 метра.

Според проф. Пенчев, съществуването на четири едновременни фактора е довело до свличането на земните маси. Те са се срутили с огромна скорост за много кратко време, като са повлекли и голям скален блок, който е разрушил входа на галерията и част от крепежа.

"Наличието на раздробени маси, както и на достатъчно количество подземни води, високият наклон, по който целият този материал е изтекъл и е запълнил цялата галерия, както и динамичното въздействие при отцепването са четирите фактора, причинили трагедията. Това и Господ не може да го предвиди. Този участък е опасен и трябва да се изолира при бъдещите дейности в мината. Нищо не е подсказвало за този разлом. Правени са четири големи проучвания, но никой не го е установил", каза още Пенчев.

"Направихме публично достояние този доклад, за да спрат спекулациите. Това са сериозни хора, днес няма сензация, а обективни неща. Всеки може да доказва противното. Ние нямаме право да си играем със съдбата на хората. За разлома е нямало как да се знае. Проблемът е, че загинаха млади мъже", заяви собственикът на мината Красимир Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай