Най-много щъркели свили гнезда в Дулово

Най-много щъркели свили гнезда в Дулово | StandartNews.com

Приключи преброяването на белите щъркели в 10 общини на областите Русе, Силистра и Разград, където гнездят птици от защитения вид. Екипи на РИОСВ Русе са обходили всички населени места в региона и са регистрирали 142 гнезда, в които това лято се отглеждат 238 новоизлюпени птици.

Най-много защитени от закона екземпляри са открити в община Дулово, където има 46 пълни с живот гнезда. Обикновено родителските двойки отглеждали по две щъркелчета, но имало и големи фамилии с 5-6 новоизлюпени малки. В инспектираните селища няма изоставени гнезда, а голяма част от птичите домове са укрепени с изкуствени платформи от природозащитниците, гласи докладът на екоинспекцията.

Тази година се извършва Седмото международно преброяване на белия щъркел, което се организира на всеки 10 години в 40 страни от целия свят. Установено е, че всяка година през България преминават 250 хил. щъркела, което е 75% от популацията на редките птици, регистрирана на Стария континент.

Белият щъркел, който живее близо до хората е един от най-добрите индикатори за състоянието на околната среда, който показва каква е чистотата на водите, въздуха и земята, припомнят орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците. Тази година 250 доброволци от цялата страна подпомагат екозащитниците и служителите на МОСВ в преброяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай