Наши младежи втори по икономично шофиране

ТУ-София и гимназия от Чепеларе ни представиха достойно на "Shell Eco-marathon"

Наши младежи втори по икономично шофиране | StandartNews.com

Български младежи са сред шампионите по икономично шофиране на планетата. Това се доказа за пореден път на състезанието "Shell Eco-marathon", което се проведе между 16 и 19 май в холандския град Ротердам. След неколкодневната надпревара отборите на Техническия университет - София и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н.Й Вапцаров" - Чепеларе показаха, че нашите ученици и студенти по нищо не отстъпват на връстниците си от останалия свят и дори имат много по-добри технически и научни познания от голяма част от конкурентите си. За втора поредна година отборът на ТУ - София се представи впечатляващо и завърши състезанието в своя клас на престижното второ място. По този начин бъдещите инженери затвърдиха резултата си от миналогодишното издание на "Shell Eco-marathon", където също спечелиха сребърните медали в своя клас. Реално пред отбора на ТУ - София застанаха само "колегите" им от Политехническия университет в Нант, Франция. Зад нашите момчета, които се състезаваха в категория "Градски концептуален автомобил, задвижван с ток от водородна клетка", останаха представителите на 10 университета от Холандия, Белгия, Великобритания, Турция, Испания, Франция, Гърция и Дания, които разполагат с много по-големи бюджети и спонсори за техническите разработки на възпитаниците си. Колата на ТУ - София успя да измине 82.85 км с 1 киловатчас електроенергия, като така отвя почти всичките си конкуренти. Освен това нашите момчета оставиха доста далеч зад себе си третия в класирането - университета на Твенте, който постигна резултат от 77.60 км с 1 киловатчас ток.

Изключително достойно се представиха и младежите от Професионалната гимназия в Чепеларе. За разлика от батковците от София, които имат богат опит на "Shell Eco-marathon", момчетата от Чепеларе участваха за първи път на състезанието. Въпреки това те заеха достойното 24-о място сред 36-те отбора, включили се в техния клас - "Прототипи със слънчеви панели". Гимназистите успяха да изминат 155.57 км с 1 киловатчас ел.енергия. Което е отличен резултат за дебютант, коментират други участници в състезанието. Още по-сериозна атестация за отличните качества на учениците и тяхната кола "Blue-Chepelare" е, че все още са в гимназията, а успяха да победят дори няколко университета.

Като цяло представителите на България в тазгодишното издание на "Shell Eco-marathon" показаха, че способностите им по нищо не отстъпват на конкурентите. Класирането в първите места при общо над 700 отбора, участвали в състезанието, наистина е впечатляващ успех. Той обаче не дойде никак лесно. Колите им са разработвани цяла година. Естествено батковците от ТУ - София имаха по-сериозна база, на която да стъпят предвид дългогодишния им опит в надпреварата. От друга страна, колата, с която се представиха сега, е почти изцяло нова разработка - шаси, двигател и т. н. Единствено дизайнът е запазен като от участието в "Shell Eco-marathon - 2012". Момчетата от Чепеларе пък са имали още по-сложната задача да проектират и изработят изцяло нов автомобил. И то с никак не просто задвижване, разчитащо и на слънчевите лъчи, които обаче в Ротердам изобщо не са много. Опитът, който натрупаха чепеларци, е безценен и със сигурност ще им бъде от голяма полза за бъдещи участия в състезанието. За което представители на организаторите на Shell Eco-marathon започнаха да ги агитират още отсега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай