Наградиха посмъртно загиналия в Лясковец Емил Шарков

Наградиха посмъртно загиналия в Лясковец Емил Шарков | StandartNews.com

София. Почетен знак на МВР I степен бе връчен посмъртно на спецполицая Емил Шарков, който загина при акцията по обезвреждане на стрелеца Петко Савов Петков в Лясковец. Най-високото отличие на министерството се присъжда на Шарков за проявената от него смелост при операцията.

Петко Петков откри огън по представителите на Специализирания отряд за борба с тероризма, дошли в дома му да го обезвредят и да му отнемат оръжието. Сигналът бе подаден от директора на съседното до дома на Петков училище, тъй като бившият ловец заплашил, че ще стреля по децата. Стрелецът се бе барикадирал в жилището си заедно с майка си и стреля по спецполицаите. Емил Шарков загина, а трима негови колеги бяха ранени.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посочи по време на церемонията, че Емил Шарков се награждава за неговата саможертва и самоотрицание и за това, че е успял да защити колегите си за сметка на собствения си живот.

Вътрешното министерство обяви операцията за провал и обвини за това служители на великотърновската полиция, които отишли да заснемат къщата на Петков, с което го предупредили за готвената акция срещу него. Последваха дисциплинарни наказания, а шефът на Областната дирекция на МВР - Велико Търново бе сменен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай