Над 62 000 чужденци станаха българи

Над 62 000 чужденци станаха българи | StandartNews.com

Общо 62 049 чужденци са получили българско гражданство през последните 5 години. Това съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева в писмен отговор до депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Българските власти са отказали едва на 3574 чужденци да получат гражданство. Останалите масово са с български произход. С указ на президента 60 194 са получили гражданство на основание "български произход", а 1855 - на основание "обща натурализация".

В отговора си министърката посочва, че по облекчен ред гражданство придобиват не само чужденците с български корени, но и осиновените от българи и тези с един родител, който е български гражданин или е починал като такъв. 6421 лица от 13 държави и такива без гражданство са поискали закрила за първото полугодие. Това пък показва статистиката на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет.

Броят им се доближава до този на приетите през цялата 2013 г., когато са регистрирани 7144 лица. Само през май месец закрила са поискали 1116 души. ДАБ е предоставила статут на бежанец на 249 лица, а с хуманитарен статут са още 180 души. На 186 лица е отказано. Справката на ДАБ показва още, че има драстично намаляване на идващи от Сирия, но пък тенденцията към засилване на бежанския поток през летните месеци остава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай