На живо: Недоволство в разгара на 42-ия ден на протест

На живо: Недоволство в разгара на 42-ия ден на протест | StandartNews.com

София. Активисти поставиха началото и на 42-ия пореден ден на гражданско недоволство. Протестиращите се заричат, че няма да се уморят да показват исканията си за оставка на правителството и ще изпълват площад "Независимост" всеки ден "до победата". Независимо от гражданската обсада във вторник, която завърши с тежки сблъсъци между полицията и активистите, днес протестиращите апелират към мирно шествие.

Необичайно в 42-ия ден протестиращите стартираха инициативата на бул "Дондуков", след като се  организираха във Фейсбук с идеята да блокират достъпа на депутатите до сградата на Народното събрание откъм булеварда, където се провеждат заседанията на парламентарните комисии.

За пореден ден днес се състоя и контрапротест пред германското посолство в столицата. За 29-ти ден протестиращите показаха соята подкрепа към кабинета "Орешарски".

Протестите не спират дотук. Тази сутрин се събраха и около 70 човека на протест пред сградата на ВСС с искане за оставката на висшия магистрат Камен Ситнилски.

Екипът на "Стандарт Нюз" непрестанно ще следи случващото се на протестното шествие и ще ви информира, обновявайки статията. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук. 

21:40- Протестиращи запалиха символично свещи на площад "Независимост". Накои от активистите вече тръгнаха към домовете си. Полицейското присъствие продължава да бъде засилено.

21:20- Два автобуса с полицаи потеглиха към НДК, a междувременно стотици граждани скандират пред сградата на НС. До момента протестът протича мирно, няма данни за инциденти.

20:50- Протестиращите в столицата отново се върнаха пред централния вход на Народното събрание, където се виждат нови и нови лозунги.

20:30- Протестиращите се движат плътно покрай загражденията, но не могат да обиколят  парламента, тъй като полицията е окупирала голяма част от площада. След като шествието обиколи катедралата "Ал. Невски" шествието се раздели на две. Едната група потегли към парламента, а другата тръгна по "Раковска" към площад "Славейков".

19:50- Протестното шествие се изтегля към паметника на Цар Освободител пред парламента. Хората скандират "Оставка". Около 1500 души са били протестиращите край Министерски съвет към 19.30 часа според МВР.

19:20- Полицейски кордон е обградил пътя към бул. "Дондуков". Днес е изключително засилено полицейското присъствие в района на Министерски съвет. Продължават да прииждат групички от протестиращи.

19:00-  Част от протестиращите се опитаха да попречат на зам.-председателя на парламента Мая Манолова да си тръгне от Президентството. Манолова се опита да разговаря с хората, но диалогът беше невъзможен. Малко след това сътрудниците на Манолова повикаха служебен автомобил, който я отведе. 

18:30- Приблизително 30-ина души протестират пред служебния вход на бившия партиен дом (между Министерски съвет и Президентството).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай