На живо: Голямото посрещане на депутатите

На живо: Голямото посрещане на депутатите  | StandartNews.com

София. След близо 3 месеца протести, месец след старта на лятната почивка на депутатите и 99 дни от формирането на кабинета на Пламен Орешарски, пред сградата на Народното събрание отново ще се съберат хора на протестно кафе.

Демонстрацията този път е под наслов "Голямото посрещане". Събитието за тази акция е организирано в социалната мрежа Фейсбук още в първите дни на август, когато народните представители гласуваха 30-дневната си почивка. През последните дни протестът срещу кабинета "Орешарски" се подгрява онлайн, като хората призовават за гражданска съвест и се обръщат един към друг с апела да доведат свои близки и познати и да се появят около парламента към 8 часа. Наред със събирането на недоволни от кабинета "Орешарски", ще се проведе и контрапротест. Подадено е уведомление за контрапротест от 7.15 ч. до 15 ч. до сградата на Светия синод - южно от храм-паметника "Св. Александър Невски", съобщи вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.

Освен това различното днес е, че протестът в първия работен ден на депутатите е подкрепен открито и от големите опозиционни партии ГЕРБ и Реформаторския блок. СДС вчера излезе и с отделна декларация по случай 100-те дни на кабинета, в която настоя за оставката на правителството и призова "демократично мислещите хора" да излязат пред парламента.

Очакват се и автобуси от страната да пристигнат в София, за да изразят подкрепата си към властта, докато противниците на правителството изразяват недоволството си в акцията "Сутрешно кафе".

Във вторник вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че постоянно постъпват данни, че за акцията в София ще пристигат автобуси с хора.

"Ще имаме готовност, ще направим всичко необходимо - да осигурим сигурността на гражданите и обществения ред. Имало е сигнали за хора, които се опитват да провокират насилие. Взимаме мерки", заяви още Йовчев.

Проследяваме събитията пред парламента на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

13:50: Ситуацията навън: повечето протестиращи вече се разотидоха, пред парламента има малко останали хора, предимно до страничния вход на сградата, където сутринта бяха дръпнати част от загражденията. Обстановката е спокойна, но протестиращите неуморно скандират "Оставка" и "Мафия".

13:41: Редовният блицконтрол приключи. Депутатите преминават към разискване по тежката ситуация в Сирия, по желание на депутатите от ГЕРБ.

13:02: На кръстовището на Ректората с бул. "Васил Левски" група протестираши блокира камион, който носи заграждения. Има хора, седнали на улицата, а полицаи с каски разговарят с протестиращите. В крайна сметка камионът премина кръстовището. Част от протестиращите, които бяха около парламента, се присъединиха към групата, която е на кръстовището на Ректората и бул. "Васил Левски". Вероятната дестинация е "Орлов мост".

12:45: Ситуацията навън: движението от ъгъла на Ректората до ул. "Оборище" е спряно. По бул. "Васил Левски" има паркирани много полицейски мотори. Възстановено е движението на кръстовището на бул. "Дондуков" и бул. "Г. С. Раковски", което бе затруднено от група протестиращи граждани, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

12:37: Министър-председателят Пламен Орешарски и заместникът му Цветлин Йовчев влязоха в пленарната зала за блицкотрола, последвани от още министри. Посрещнати са с викове "Оставка" от депутатите от ГЕРБ. По повод трагедията в Сирия премиерът коментира, че не намира повод за драматизъм.

12:32: Затворено е движението на кръстовището на бул. "Дондуков" и бул. "Г. С. Раковски" от група протестиращи граждани, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Трамвайните мотриси, които се движат по „Дондуков", ще обръщат движението си на Младежкия театър и на паметника Левски. Тролейбусите с номер 9 ще стигат до кино Одеон.

12:25: Полицейски кортеж бързо осигури на Пламен Орешарски безпроблемно преминаване през площада пред храма "Св. Ал. Невски". Въпреки предварителните очаквания, че премиерът ще спре при контрапротестиращите, за да говори с тях, автомобилът му подмина събралите се, които го изпратиха с викове "Подкрепа". Колата спря пред служебния вход на парламента и министър-председателят влезе с бърза крачка в сградата. Около 150 участници в контрапротеста в подкрепа на правителството остават в района около сградата на парламента, зад загражденията, до храм-паметник „Св. Ал. Невски"

11:56: В градинката между Университета и парламента на всяка алея има група от около 20 полицаи. Малка група протестиращи се насочва към "Раковски" и "Дондуков", откъдето според слухове Орешарски ще мине към 12.30 ч.

11:25: Депутати от ГЕРБ излязоха пред Народното събрание, за да говорят с протестиращите. Сред тях е и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. 

"Трябва да мислим заедно, да излезем заедно, да се определи конфигурацията на следващия парламент. И надявам се, че никой вече няма да се връзва на тези постановки с бюлетините. Полицаите са тези, които нямат никаква вина, че днес са тук", коментира той.

"Единственото решение сега са предсрочни избори. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Това ще ограничи ресурсите, които държавата трябва да заделя за полицаите и за блокирането на администрацията", обясни той.

"Винаги сме били против насилието, винаги сме били и против насилието от страна на полицаите спрямо мирно протестиращите български граждани", заяви още той. Цветанов каза, че не е видял конкретна ситуация с бутане на заграждения от страна на протестиращите около парламента.

„Винаги има голяма емоция, когато има подобни протести. Надявам се, че точно политиците са тези, които трябва да ги спрат", добави той.

„Дори и когато загражденията бяха махнати, да видяхте някакво напрежение от страна на протестиращите? Те не нахлуха, което доказа, че те всъщност не са с такива намерения, за които някои предвиждат в парламента от страна на БСП, ДПС и „Атака", посочи Цветан Цветанов.

„БСП, ДПС и „Атака" дори стигнаха дотам вече да се противопоставят и с европейските посланици за изразената им демократична позиция и тревожността, която имат към България", каза още той.

„За мен е важно какво се генерира от всички тези протести, които са вече над 80 дни. Трябва да се знае, че нашият лидер и партия ГЕРБ призовахме всички наши симпатизанти и членове на партията, които искат да бъдат солидарни с тези протести, да изразят своята гражданска позиция, защото всички български граждани имат гражданска позиция и няма как тя да бъде спирана", посочи той. „Напрежението може да спре, когато се подаде оставка от правителството. Аз съм убеден, че хората са изключително разумни и това, че има емоция в тях, че имат желание да изразяват гражданската си позиция, те не се възползваха, когато бяха премахнати тези заграждения, а останаха на мястото си", заяви Цветан Цветанов.

11:15: Успокоява се обстановката около служебния вход на Народното събрание. Носи се миризма на марихуана и се забелязва дим. Спокойна е обстановката в района на митинга на подкрепящите правителството. Присъстващите са издигнали лозунги, знамена и плакати в подкрепа на кабинета. Те са се събрали около храм-паметника "Св. Александър Невски", разделени са от протестиращите срещу правителството с полицейски кордони. Присъстващите не скандират.

10:45: Едно от загражденията падна. Полицаите се опитват да удържат металните прегради. Засилва се полицейското присъствие на мястото на напрежението, там има и тежковъоръжени полицаи. Униформени с палки и щитове се разполагат като нов кордон пред протестиращите. Протестиращите се опитват да влязат в зоната за сигурност, но това не се получава. Служителите на реда и протестиращи дърпат загражденията в различни посоки. Протестиращите връзват с метална верига загражденията и ги дърпат. Успяха да бутнат още едно.

10:37: Откъм служебния вход на парламента хора, предимно от Разлог по информация на протестиращи на място, започнаха да бутат огражденията. Полицията се опитва да ги спре, но те продължават. Към мястото идват още полицаи с каски.

10:30: Група активисти блокира отново кръстовището пред Ректората. Движението по бул. „Васил Левски" и бул. „Цар Освободител" е спряно. Служители на СДВР се опитват да убедят протестиращите да пропуснат тролей с пътници, защото тролеят вече е навлязъл в кръстовището, но протестиращите отказват. Затова те помагат на тролея да се върне назад и да се изтегли от кръстовището. Няколко тролея остават блокирани на кръстовището. Протестиращите скандират „Оставка", издигнали са плакати с искания за оставка и развяват български знамена.

10:17: На протеста пред парламента се появи и розов картонен автобус, който напомня за боядисания преди време в розово Паметник на съветската армия. Протестиращите пред Народното събрание направиха шествие до Военния клуб и обратно. От ПП ГЕРБ обявиха, че нямат намерение да излизат сред протестиращите. Това направи за кратко по-рано сутринта лидерът им Бойко Борисов. Кордон от полицаи е блокирал с жива верига кръстовището на бул. "Цар Освободител" на пресечката с ул. "Париж".

10:04: Част от протестиращите срещу правителството се отправи към Орлов мост. Това е малка група протестиращи, голямата остава пред парламента. Активистите, които се придвижват към Орлов мост в по-голямата си част са пред Софийския университет "Св. Климент Охридски". Спряно е движението по бул. "Цар Освободител" заради групата хора, която се движи между Народното събрание и Орлов мост.

09:55: На телефон 112 е постъпил сигнал за взривно устройство в сградата на Народното събрание. Председателят се допита до депутатите, дали желаят събранието да бъде прекратено - отговорът бе отрицателен.

Протестиращите от провинцията са поставили на огражденията надписи върху листове: "Вчера - преврат с компромат. Днес - управление на инат. Утре - терор и диктат". Ситуацията на контрапротеста през по-голямата част от времето е тиха и хората не скандират, а са се отделили на малки групички и си говорят.

09:50: Президентът Росен Плевнелиев ще бъде поканен в Народното събрание във връзка с кризата в Сирия. Коалиция за България направи предложението, депутатът Кирил Добрев заяви: „Темата, която повдигаме, е изключително сериозна. Все още главнокомандващ на въоръжените сили е президентът Росен Плевнелиев. Народното представителство да вземе решение да го поканим да чуем неговото мнение по този въпрос. Той отказва да прави Консултативен съвет, но за нас е важно неговото решение и неговото мнение. 2003 г. президентът тогава Георги Първанов взе решение по отношение на войната в Ирак".

Председателят на парламента Михаил Миков каза, че ще отправи покана към президента Росен Плевнелиев.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов репликира Добрев с думите: „Разбира се, ние сме за това да се чуе позицията на президента. Но фрази от типа „все още"..., все още вие сте на власт, без да имате право, вие сте втори, без да сте спечелили изборите. Президентът Плевнелиев ви победи на изборите, уважавайте това".

Депутатът Кирил Добрев репликира: „Искам да ви припомня, че изборите свършиха. За ваше огромно съжаление управляват тези формации, които имат мнозинство в парламента. Три години и половина управлявахте в малцинство. Дали Плевнелиев ни е победил или не – аз само ще ви припомня случая с Костинброд".

09:48: "На повечето от хората, които сега излизат на улицата, трябва да им се намери работа, ако нямат работа", заяви пред журналисти в парламента лидерът на „Атака" Волен Сидеров.

„Националната програма на „Атака" е такава – за намаляване на безработицата, за увеличаване на стандарта на българите. По това трябва да работим. Със свирки, вувузели и с тъпани това няма да стане", коментира Сидеров.

„На площада излизат най-често общински съветници от ГЕРБ, хора, които са клиантелисти на ГЕРБ. Много от хората, които излизат са свързани чрез службата си и са благодарни на ГЕРБ, защото са им осигурили работа. И излизат в служебно време", заяви лидерът на „Атака".

09:35: Групи протестиращи блокираха кръстовището при Ректората на Софийския университет и Орлов мост. То ще бъде временно затворено за движение. Група протестиращи граждани се движат в посока бул. "Цариградско шосе", предаде наш репортер.

09:26: Парламентът прие предложението на депутатите от БСП Георги Мърков, Деян Дечев и Христо Монов депутатите да излязат тази седмица с декларация борбата да остане олимпийски спорт. Документът ще бъде гласуван днес или утре, тъй като въпросът ще се решава на 8 септември в Буенос Айрес. Изявленията на лидерите на парламентарните групи за приоритетите им през новия политически сезон и блиц-контрола на премиера Пламен Орешарски от 12.30 ч. ще се предават пряко по БНТ и БНР. ГЕРБ продължава да гласува заедно с БСП, ДПС и "Атака".

09:24: Група от двадесетина души от Дупница и Кюстендил дойде при служебния вход на сградата. Начело е жена, представила се като Руми - член на ГЕРБ, която заяви, че приятели са се организирали с коли, за да се включат в протеста. Кирил Кирилов от групата каза, че БСП са организирали автобус от Дупница за контрапротеста. Носят плакати: "Дупница каза: Орешарски върви си - по подобие на протеста в София", както и такъв против депутата Мая Манолова. Протестиращи от София поздравяват хората от провинцията и се обединяват в името на общата кауза.

09:17: Сред протестиращите могат да бъдат забелязани активисти на Реформаторския блок, които по-рано тази седмица открито подкрепиха протеста и призоваха своите симпатизанти да се присъединят. Тук е лидерът на ДСБ Радан Кънев, който често е част от протеста. Липсват партийни знамена и обозначения, както вчера призоваха от "Протестна мрежа". Хората пред парламента станаха двойно повече от сутринта. Полицаи проверяват личните карти на хора, които носят българското знаме при подлеза на СУ "Свети Климент Охридски".

Междувременно в лагера на контрапротестиращите разпознаха Найо Тицин и Антоанета Цонева сред хората, които започнаха да ги приканват да кажат защо са дошли. Цонева и Тицин заявиха, че не искат да говорят, а са дошли "само да видят".

09:11: Мъж на средна възраст свали панталоните си и седна на тоалетната чиния, донесена от протестиращи. На гърба му има табела с надпис: "Сера ви на правителството. Протестът ми е рядък". Човекът разгърна в. "Телеграф". Продължават да идват хора, включително и много велосипедисти. Междувременно втората сесия на 42-рото Народно събрание започна с кворум от 164 депутати. Със 131 гласа "за", 16 "против", 57 "въздържал се" парламентът прие искането на ГЕРБ за изслушване на премиера Пламен Орешарски за кризата в Сирия и българската позиция.

09:00: Четири автобуса - три от Бургас, един от Малко Търново, пристигнаха на паркинга пред Националния стадион, предаде бТВ. С автобусите пристигнаха протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Един от протестиращите членува в ПП ГЕРБ. Той заяви, че не знае кой е платил пътуването с автобуса до София за участие в протеста. Други казаха, че всички идващи са организирани от ГЕРБ, пари не са им раздавани, не знаят кой е платил транспорта до София, но те не са плащали. Опакованата минерална вода в автобуса са си я закупили сами. Броят на пристигналите е около 80 - 90 души. Един от участниците заяви, че сред хората има работещи, има и безработни, не стана ясно дали в работния ден хората са се освободили по някакъв начин, за да присъстват на протеста. Автобуси от Перник също са пристигнали в София за участие в протеста.

08:50: Сред протестиращите има хора със саморъчно надписани светлоотразителни жилетки "Антиконфликт". Те очакват подготвени провокации и настояват протестът да е мирен, предаде репортер на Стандарт Нюз. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заедно с депутата Ивайло Московски, излязоха пред парламента, за да отидат при протестиращите. Някои от протестиращите ги приветстват, други ги освиркват. Борисов и Московски се движат в оградената зона между Народното събрание и протестиращите. Има засилено полицейско присъствие. В момента протестиращите скандират "Бойко".

08:10: Протестиращи граждани се събират в района на сградата на Народното събрание, където след около час ще започне първото заседание на депутатите от есенната сесия на парламента. Засега обстановката е спокойна. Чуват се скандирания „Оставка" и освирквания. Събралите се недоволни граждани са около 100 души, като техният брой непрекъснато се увеличава. Протестиращите носят със себе си български знамена. На жълтите павета е опънат червен килим, в края му е сложена тоалетна чиния, която се намира точно пред централния вход на Народното събрание.

Пред сградата на парламента има кордон от полицаи, като металните заграждения в района на Народното събрание обхващат целия й периметър. Събралите се до момента протестиращи блокираха движението по бул. „Цар Освободител" - от ул. „Георги С. Раковски" до бул. „Васил Левски" в района на Народното събрание. Спряно е движението по бул. „Оборище" около храм-паметника „Св. Александър Невски". Екипи на жандармерията охраняват служебния вход на Народното събрание, от където влизат депутатите за предстоящото парламентарно заседание и където се намират част от протестиращите. До момента не се забелязват организирани групи от страната. Камионетки на жандармерията са блокирали изгледа на протестиращите към паркинга откъм градинката, за да не могат да виждат депутатите при пристигането им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай