Орешарски за Сирия: Повод за драматизъм няма

"Има риск от миграционна вълна"

Орешарски за Сирия: Повод за драматизъм няма  | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски заяви на блиц парламентарния контрол в Народното събрание, че България трябва да следи реакциите на нашите евроатлантически партньори и да съдейства в рамките на възможностите си за изработване на общи позиции на ЕС и НАТО. Той допълни че, повод за драматизъм няма, но има риск от миграционна вълна.

"Правим усилия и следим развитието на диалога по този въпрос. Съгласявам се с това, че нашето внимание трябва да бъде насочено към сирийските граждани, които са жертва на конфликта. Във връзка сме с ЕК, с посланиците на ключовите ни евроатлантически партньори, също и с еврокомисар Кристалина Георгиева", отговори Орешарски на въпрос на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за конфликта в Сирия.

По думите на премиера правителството има набор от решения, които като принципи са насочени към една подготовка на всички институции в България в очакване на евентуална бежанска вълна.

"На този етап за притока на имигранти трябва да се вземат всички мерки, за да бъдем подготвени и за лошо развитие на ситуацията в Сирия, като се надяваме че политическите средства ще предрешат изхода от кризата, така че да не се стигне до по-нататъшно развитие на конфликта в Сирия", заяви Орешарски.

"Засега повод за драматизъм няма, но има засилена имиграционна вълна. Интензивно подготвяме институциите с оглед на това да посрещнем тези хора, които търсят място за пребиваване не по собствена воля", каза още Орешарски.

Борисов заяви преди изказването на премиера, че в Сирия е много вероятно да има военен конфликт: "България трябва като НАТОвски партньор да участва в решенията, които взема НАТО. Не трябва да мислим за режима и за диктатора в Сирия, а да мислим за тези хиляди или милиони бежанци. Най-лесното е да кажем да не се приемат. Но това е много близко до нас, след Турция сме ние. Една от позициите на нашата партия е, че винаги бежанците трябва да се държат възможно най-близко до родните си места. Трябва да се търси помощта, особено финансовата, от ЕК", добави Борисов, цитиран от БГНЕС.

"Може да искаме оставка, може по много теми да имаме противоположни разбирания, но когато става дума за такъв световен конфликт и опасност, може да разчитате на подкрепа на мерките за Сирия. Моля ви да помислите, тъй като тежестта ще падне на кметовете по места, максимално бързо да има готовност да можем да им помогнем в тяхната дейност. Това е много важно. Бюджетите им няма да издържат. Това са 1200 души на месец към този момент. Това не е малко, като знам колко е издръжката на един човек. Въпросът е да бъдем максимално адекватни като страна", посочи Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

"Никой от нашите евроатлантически партньори досега не е поставял въпроса за евентуално участие на България за каквито и да е било инициативи в сирийския регион", заяви още премиерът Орешарски. 

Контролът по границата е засилен", отговори Пламен Орешарски на въпрос на депутата от Коалиция за България Янаки Стоилов за потенциалната бежанска вълна. „Досега е имало ограничени случаи на залавяне на бежанци, които искат статут и ние не можем да направим нищо друго освен да ги настаним в центрове", заяви премиерът. По думите му преобладаващата част от сирийските граждани в България са преминали през официалната граница. Има и такива, които са преминали нелегално.

"Настояваме за засилване на контрола по цялата граница. БСП е една от малкото партии, които приеха цялостна позиция за ситуацията около Сирия. За нас е недопустимо участието на България в конфликта в Сирия без санкция на ООН. Ние подкрепяме усилията на правителството за мерки за посрещане на емигранти", каза Янаки Стоилов.„Правителството трябва да поеме ангажимент да не се допуска преминаване на бежанци по протежението на границата. Обстановката остава с висока степен на конфликтност. Нашата позиция трябва да остане в рамките в принципните ориентири. БСП предпочита такива ориентири да са националните интереси и общественото мнение", заяви Янаки Стоилов.

"Продължаваме да работим в областта на енергетиката", отговори премиерът Пламен Орешарски в блиц парламентарния контрол на въпрос на лидера на „Атака" Волен Сидеров. „Виждам загриженост за бежанците от Сирия. Много бих се радвал, ако има такава загриженост за българските пенсионери. Издръжката на един бежанец е над 600 лв. Ще имате ли решителността да разбиете монополите, които ограбват българския потребител? Ще бъдете ли първото правителство, което ще прекрати неизгодните концесии за златодобив?", заяви Сидеров.

„Поставяте една от темите, които са залегнали и в програмата на правителството. Действията в областта на енергетиката и създаване на предпоставки ДКЕВР да направи нов подход на ценообразуване беше една от първите реализирани стъпки. Енергетиката е далеч от балансирано развитие. Работим, продължаваме да работим в областта на енергетиката", отговори премиерът. „И на трите ЕРП-а беше намалена нормата за възвращаемост. Възложил съм на Министерството на икономиката и енергетиката цялостен преглед на всички концесии, които са сключени до този момент. Имаме един резултат. Отнехме две концесии с редица неизрядности. Имаме решимост. Всички концесионни договори, чиито условия не се изпълняват, няма да се колебаем да ги прекратим. Там, където има основания, ще бъдат предоставени на прокуратурата. Ще търсим начин и да актуализираме условия в договорите, ако има основателни причини за преразглеждане на клаузите по договорите", посочи Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай