На разпита в болницата: Петко мълчи, пита за майка си

На разпита в болницата:  Петко мълчи, пита за майка си | StandartNews.com

София. Убиецът Петко Савов вече не буйства. Той не говори с никой, дори с адвоката си. Докато Савов се възстановява в болницата във Велико Търново, 600 души изпратиха полицая Емил Шарков в последния му път.

 

"Къде е майка ми, как е тя?" Това са единствените думи на Петко Савов, откакто е в реанимацията на великотърновската болница. В петък 53-годишният мъж с психични проблеми уби спецполицая Емил Шарков и рани тежко трима негови колеги. Това стана при полицейска акция, в която оръжейният арсенал от дома му трябваше да се конфискува. Тогава Савов също бе прострелян при извеждането от дома му. Той беше ранен в корема и в двете ръце от баретите. В момента мъжът се намира в реанимацията на великотърновската болница. Стрелецът вече е по-добре, спрял е да крещи и да заплашва полицаите, които го охраняват пред врата на болничната стая, научи "Стандарт". В събота вечерта е бил посетен от криминалисти, за да го разпитат, но отказал каквото и да е съдействие. Раненият мъж, който все още е завързан с белезници за леглото, мълчал и не отговорил на нито един въпрос. Той отказал да разговаря дори с адвоката си, само го слушал, докато той му разяснява ситуацията.

 

Общото състояние на Петко се подобрява, въпреки че левият му бъбрек е изваден и има три огромни рани в корема. Във вторник следобед изтича 72-часовата му полицейска мярка за задържане под стража. Най-вероятно окръжният съд в старата столица ще трябва да направи изнесено заседание в болницата, за да реши дали ще продължи неговото задържане.

 

Междувременно полицията скри майката на Петко. След като беше освободена в събота вечерта от полицейския арест, тя е настанена в социално заведение или дом за възрастни хора. Мястото обаче се пази в пълна тайна. Баба Стефанка не е в старческия дом във Велико Търново, не е и в домовете за хора с физически увреждания в селата Горски Горен Тръмбеш или Драганово. Друг от вариантите е тя да е настанена в частен дом.

 

Бдение в памет на убития в Лясковец командос Емил Шарков организираха пък хората в Лясковец в неделя вечерта. Идеята тръгна от социалната мрежа Facebook. Инициаторите призоваваха всички, които оценяват саможертвата на полицая, да се съберат в 18 ч пред сградата на Общината. В града вече се обсъжда и идеята за вдигане паметник на Шарков. Лясковчани си дават сметка, че мъжът загина, спасявайки не само колегите си, но и деца от СОУ "Максим Райкович". Савов неведнъж заплашвал учениците, че ще ги простреля, защото не понасял шума им.

 

Психотест за оръжие през три години


Йовчев нареди проверка за случая в Лясковец


Затягане на мерките за даване на оръжие ще предложи МВР заради драмата в Лясковец. Психотест ще се прави на всеки три години, а не през пет, както досега. "Обсъжда се да бъде намален срокът от 5 на 3 години на документа за психично здраве, срещу който дадено лице се сдобива със законно притежавано оръжие". Това съобщи зам. вътрешният министър Васил Маринов вчера на семинара на властта в Боровец. "В момента в парламента върви второто четене на закона за оръжията и боеприпасите", заяви председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов. "Ако се наложи, и там ще бъдат направени промени в тази посока", допълни той. Друга мярка, която се обсъжда, е психодиспансерите да подават информация към МВР. "Случаят в Лясковец е пример за недобра комуникация между институциите", призна здравният министър Таня Андреева. Тя съобщи, че ще се работи по създаване на регистър за психично болните. Заради трагедията в Лясковец премиерът Пламен Орешарски разпореди създаването на работна група от МВР, здравното и социалното министерство. Те ще трябва в срок от 2 седмици да изготвят доклад с препоръки за смяна на режима. Те отново ще бъдат обсъдени на заседание на кабинета. Орешарски е категоричен, че има остра нужда от превантивни мерки в тази насока. Междувременно малко след като кацна във Вашингтон, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев разпореди проверка във връзка със случая в Лясковец.

 

Полицията трябвало да изземе пушките
Иван Петков, председател на СЛРБ


Случаят с Петко Савов не е изключение. Винаги има хора, които успешно издържат изпитите и стават членове на Съюза, но след това по една или друга причини не могат да изпълняват своите съюзни задължения. Най-вече поради заболяване или заминаване на работа в чужбина, други пък просто поради напреднала възраст. Уставът на СЛРБ е категоричен - след като подобен човек не си е платил членския внос за годината, той вече не е организиран ловец и няма право да притежава оръжие. И съответната ловна дружинка, в която е бил зачислен, незабавно уведомява полицията да му изземе оръжието. Защо това не е направено в конкретния случай, не мога да коментирам, след като Петко Савов от четири години не е член на СЛРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай