„На кафе" прераства в целодневна блокада

„На кафе" прераства в целодневна блокада | StandartNews.com

София. Половин час по-рано се събраха в четвъртък протестиращите в поредния протест „На кафе пред парламента". Идеята е той да прерастне в „обяд, следобедна закуска и #ДАНСWithMe" или иначе казано в целодневна блокада. Стратегията е да се оформи жива верига.

Парламентът е заграден, а полицейското присъствие е засилено. Демонстрацията днес съвпада с втория избор за шеф на ДАНС повече от месец след първия опит. При него за директор на агенцията беше избран Делян Пеевски, което имено провокира масовите протести в София и страната.

Протестиращитe призовават към повече активност, тъй като след седмица депутатите излизат в лятна ваканция.

14.50 – Движението през Орлов мост е възстановено.

По-рано протестиращи атакуваха с домати депутата от БСП Жельо Бойчев.

13.50 – Орлов мост продължава да бъде блокиран. Полицията отклонява движението по бул. „Цар Освободител" от Софийски университет в посока Орлов мост и от бул. „Цариградско шосе" в посока Орлов мост.

Стотина протестиращи остават пред Народното събрание и още толкова са при загражденията на „Александър Невски".

13.20 – Движението на Орлов мост продължава да е блокирано от няколко десетки протестиращи. Пред Народното събрание са останали стотина души, които замеряха сградата с домати и праскови. Движението по бул. Цар Освободител все още е спряно.

12.40 – Поради зачестилите влизания и излизания на линейки от парламента, протестиращите заподозряха, че те извеждат депутатите, за да не срещнат гнева на хората и да не бъдат блокирани.

Около парламента още има хора, макар и доста по-малко.

12.00 - 14 души са задържани в полицията по време на протеста в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. 13 от задържаните са отведени в Пето Районно управление „Полиция", а един в Първо Районно. Част от тях са отведени за установяване на самоличност, а други заради неизпълнение на полицейско разпореждане.

Мъж е направил опит да се самозапали на „Орлов мост", но палежът е предотвратен.

Голяма част от движението в столицата продължава да е блокирано. Вече е освободено движението по ул. „Раковски". От Народното събрание до Орлов мост продължава да има протестиращи, но голяма част вече са се разотишли.

11.30 – Движението в голяма част от центъра е практически блокирано, заради протеста пред парламента. Все още е спряно движението от Орлов мост, през кръстовището на Софийския университет – до Народното събрание. Това обаче рефлектира на останалите основни пътни артерии, които водят към центъра.

От протеста пред парламента полетяха яйца и домати по сградата на Народното събрание.

Междувременно в Столичния общински съвет кметът Йорданка Фандъкова каза, че няма намерение да забранява протестите. Това тя направи в отговор на протеста пред общината, с който хората настояваха за нейната оставка, заради блокадата в София.

10.55 - Бисер Манолов - Петното от национално движение "Свобода" и още трима души от групата му са задържани до Художествената академия.

Полицаите още се опитват да освободят кръстовището при Софийския университет, като призовават протестиращите с мегафон да се отместят.

Кръстовището на Орлов мост остава блокирано.

10.20 - Блокирани са кръстовищата на Софийския университет и на Орлов мост. Опит на полицаите да направят проверка на човек. Отказал да си даде личните документи, след което е тръгнал да бяга, но е заловен. Отведен е с патрулка.

Полицаите се опитват да разпръснат събралите се при ректората.

Според данните екип на БНТ е бил спрян от полицията при опит от "Дондуков" да тръгне по ул. "Раковска" в посока отцепения район.

Пред НДК се е събрал контрапротестът в защита на кабинета.

10.00 - Протестиращи срещу правителството в столицата блокираха кръстовището на бул. „Цар Освободител" и ул. „Г.С. Раковски". Спряно е движението по бул. „Цар Освободител" от ларгото до парламента.

Междувременно около 50 души са се събрали пред сградата на Столична община в знак на протест от блокадите на улици и спирането на движението в столицата по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Те са издигнали лозунги, които гласят – „И аз имам права", „Г-жо кмет, въведете ред", „Всички имаме права", „Цариградските вълни само за коли", „София е за всички".

9.30 – За протеста пътуват и хора от Пловдив. По-голяма част от протестиращите тръгнаха с ранния влак в 7.00 часа, за да се съберат пред Президентството в 10.00 часа. Те пътуват с влак, за да не бъдат спрени от полицията, съобщи агенция „Фокус".

Хората около парламента са блокирали всички входове на сградата, както и движението по бул. „Цар Освободител". Те скандират „Оставка" и „Мафия" и развяват българското знаме, като на някои от знамената на фона на трибагреника е изобразен ликът на Васил Левски. На един от издигнатите лозунги е изписано: „Ще поставим нов рекорд на Гинес за най-продължителни протести – 4 г.". Протестиращите освиркаха депутатите на влизане в парламента. Народното събрание е оградено със заграждения, а полицейските кордони са подсилени.

9.00 – На входа при загражденията за парламента зад храм „Св. Александър Невски" на земята са сложени бели листи на които пише „вие току що смазахте" и са изброени „българските лекари", „пенсионери", „българските майки" и т.н.

Идеята е, когато се влиза към парламента, депутатите да стъпват върху тези листи, за да смажат символично изброените десетина различни групи в българското общество.

За днешния протест дойдоха и хора от провинцията. Автобус от Благоевград пристигна с хора, недоволни и от назначението на Муса Палев за областен управител.

Част от хората са се насочили към Столичната община на ул. „Московска".

8.30 – Няколкостотин души са около Народното събрание. По-малко хора са пред парламента, по-голяма група са на ул. „Оборище" зад храм „Св. Александър Невски". Те ще се опитат да възпрепятстват влизането на депутатите в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай