Мястото, над което не летят самолети

Причината

Мястото, над което не летят самолети | StandartNews.com

Има нещо пристрастяващо в това да следиш движението на самолетите - в небето или на картата на света, и да си представяш кой и на къде пътува.

По време на дълги полети и част от самите пътници наблюдават със захлас от къде точно минава самолетът им, както и близките им на земята - онлайн.

Едно от нещата, които правят впечатление на феновете на самолетните тракъри, е почти пълната липса на трафик над Тибет - област, част от която е и контролираният от Китай едноименен автономен район.

Той е по пътя на доста натоварени маршрути от и до Далечния Изток и Югоизточна Азия, но на картата с трафика над него има дупка, подобна на тази над Украйна, чието въздушно пространство е недостъпно заради войната.

Тибет, или Тибетското плато, е изключително слабо населена, огромна високопланинска област, със средна надморска височина от близо 4500 метра - най-високият район на Земята. В платото се намират и части от Хималаите и неслучайно районът е известен като "Покривът на света".

В самия Тибет има няколко летища, най-голямото от които в столицата Лхаса, но освен полетите до тях от Китай и Непал, други самолети рядко оперират над обширната област от над 2 млн. кв. км.

Те избягват региона, въпреки че е често над него минава е най-прекият път. Основните причините за три, обяснява специализираният сайт Simlpe Flying.

Водещата е от тях е прекалено високият терен - доста над 4000 метра.

Самолетите летят по-високо - средно на около 10 км над земята, но проблемът е в протоколите в случай на спешни ситуации.

При загуба на налягане в пътническия салон или кокпита изискванията са колкото се може по-бързо слизане до височина от 3000 метра, за да се компенсира липсата на кислород във въздуха на по-голямата височина. Едва след това пилотът се насочва към най-близкото летище за аварийно кацане.

Това обаче няма как да стане при толкова висок терен като този в Тибет. Макар че за пътниците има осигурен кислород, той не е достатъчно и количеството му е съобразено за около 20 минути - именно с изискването за бързо спускане до безопасна височина.

В региона освен това има прекалено малко летища, до които самолет в аварийна ситуация би могъл да стигне бързо.

Друга причина за заобикалянето на огромната област е по-голямата вероятност за турбуленция. По време на полет тя е резултат от въздушните течения, които се движат в различни посоки и с различна скорост. Освен ефекта от топлината и времето, влияние тук оказват и планините - въздушните течения се вдигат над тях.

Макар че турбуленция може да има навсякъде и по всяко време, е по-вероятно тя да се появи над високи масиви, където е и по-трудно да се избегне. Това пък прави аварийните ситуации още по-опасни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 1 седмица

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи