МОСВ предупреди за повишение на речните нива

МОСВ предупреди за повишение на речните нива | StandartNews.com

Днес в резултат на прогнозираните валежи са възможни краткотрайни повишения на нивата на реки в по-голямата част от страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). На много места ще има краткотрайни валежи, с количества 10-15 л/кв.м, локално до около 30 л/кв.м. В петък ще е почти без валежи. В събота преваляванията са възможни само на отделни места, с количества предимно между 1 и 5 л/кв.м, но и по-големи.

През изминалото денонощие речните нива в по-голямата част от страната са останали непроменени или са се понижавали. Отчетени са повишения на отделни измервателни пунктове. Регистрираните водни количества на наблюдаваните реки в страната са около праговете за средни води, добавят от МО.

Нивата на наблюдаваните реки в Дунавския басейн ще останат без съществена промяна. Днес, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения в горните течения на реките в басейна.

Според моделираните водни количества за река Искър: на 11 и 12 юни те ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра: прогнозираните водни количества за 11 и 12 юни ще бъдат над средномногогодишната стойност. Водните нива ще са под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 11 и 12 юни ще бъде около средномногогодишната стойност, като водното ниво ще се понижава.

Черноморски басейн: през следващите едно-две денонощия, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на нивата на реките Провадийска, Камчия, южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: очаква се речните нива да продължат да се понижават. Днес, в резултат на прогнозираните валежи, са възможни краткотрайни повишения във водосборите на наблюдаваните реки Тунджа, Марица – (Родопските й притоци) и Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на река Марица и река Тунджа ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн:
Нивата на наблюдаваните реки Места и Струма ще продължат да се понижават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай