МОСВ: Повишават се нивата на реките Тунджа и Арда

МОСВ: Повишават се нивата на реките Тунджа и Арда | StandartNews.com

София. Очаква се повишение на нивата на реките Тунджа и Арда в сряда. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

По-значителни ще са покачванията в Рило-Родопската област - поречие на рекa Тунджа и Арда, и притоците й - реките Върбица, Крумовица и Бяла.

Водните количества на наблюдаваните реки в Дунавски, Черноморски и Източнобеломорски басейн са около праговете за високи води, а в Западнобеломорски басейн около праговете за средни води, информират специалистите, уточниха от МОСВ.

През изминалото денонощие речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са останали непроменени. В резултат на валежи, оттичане и частично снеготопене от високите части на водосборите, са регистрирани повишения с до 26 см на нивата на реките Искър и Факийска.

През денонощието, главно в Южна и Източна България, ще има превалявания от дъжд, с количества 2-7 л/кв.м, а на места в Родопите - около 10 л/кв.м., показва информация на БАН.

В четвъртък ще има слаби превалявания в някои части на страната. Количеството им ще е между 3 и 8 л/кв.м, а в Рило-Родопската област са възможни и над 10 л/кв.м. В петък валежите от юг ще се активизират и до вечерта ще обхванат страната, с очаквани количества 5-10 л/кв.м.

Повече за прогнозата на 21 януари четете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай