Четвъртък,

МОСВ: Нивото на някои язовири се повишава, някои може да преливат

От: Администратор -
1530
МОСВ: Нивото на някои язовири се повишава, някои може да преливат
A
A
A

София. Повишено е нивото на язовирите в каскада Арда - "Кърджали", опасност от преливане има за язовир "Тича" - Варна. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Към 4 декември 2014 г. в системата на Министерството на околната среда и водите е постъпила информация от НЕК ЕАД за преминаване на висока вълна за язовирите от каскада Арда - „Кърджали", „Студен кладенец", „Ивайловград" и „Ал. Стамболийски". В Басейнова дирекция Черноморски район - Варна е постъпило предупреждение от „Напоителни системи" за повишаване на водното ниво в яз. „Тича" с тенденция за повишение и преливане в близките часове.

Има информация за увеличаване на изпускането на язовирите „Ястребино", „Ломци" и „Банинска" поради значително повишаване на водните нива. Тя е постъпила в Басейнова дирекция Дунавски район - Плевен на 26 ноември.

Съгласно Закона за водите, при изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи собственикът или ползвателят на същите уведомява предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на МВР, а за трансграничните реки - и граничната полиция, съобщиха още от МОСВ.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички