МОСВ: Нивото на някои язовири се повишава, някои може да преливат

МОСВ: Нивото на някои язовири се повишава, някои може да преливат | StandartNews.com

София. Повишено е нивото на язовирите в каскада Арда - "Кърджали", опасност от преливане има за язовир "Тича" - Варна. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Към 4 декември 2014 г. в системата на Министерството на околната среда и водите е постъпила информация от НЕК ЕАД за преминаване на висока вълна за язовирите от каскада Арда - „Кърджали", „Студен кладенец", „Ивайловград" и „Ал. Стамболийски". В Басейнова дирекция Черноморски район - Варна е постъпило предупреждение от „Напоителни системи" за повишаване на водното ниво в яз. „Тича" с тенденция за повишение и преливане в близките часове.

Има информация за увеличаване на изпускането на язовирите „Ястребино", „Ломци" и „Банинска" поради значително повишаване на водните нива. Тя е постъпила в Басейнова дирекция Дунавски район - Плевен на 26 ноември.

Съгласно Закона за водите, при изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи собственикът или ползвателят на същите уведомява предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на МВР, а за трансграничните реки - и граничната полиция, съобщиха още от МОСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай