МОСВ алармира за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда

МОСВ алармира за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда | StandartNews.com

В резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, са възможни съществени повишения на речните нива в цялата страна в понеделник и вторник, съобщават от МОСВ.

Дунавски басейн: в неделя до вечерта понижението на нивата ще продължи. Очаква се повишенията на речните нива на наблюдаваните реки в басейна да започнат днес в късните часове и да бъдат по-съществени в понеделник и във вторник във водосборите на реките: Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър – средно и долно течение, Вит – средно и долно течение, Осъм – долно течение, Янтра – горно и средно течение, Русенски Лом – целия водосбор, Добруджанските реки;

• река Искър - в резултат на очакваните валежи водните нива ще се повишат, като по-значително във водосбора над яз. Панчарево и във водосборите на реките Владайска и Малък Искър;

• река Русенски Лом - утре се очакват значителни повишения. Възможно е достигане на прага за внимание.
Черноморски басейн: очаква се речните нива да продължат да се понижават до утре, когато в резултат на прогнозираните валежи от дъжд са възможни краткотрайни, по-съществени повишения на нивата на наблюдаваните реки в басейна: Провадийска, Камчия, Двойница, Айтоска, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Велека, Резовска.
Източнобеломорски басейн:днес до вечерта речните нива на наблюдаваните реки в басейна ще продължат да се понижават или ще се задържат. Утре и във вторник се очакват по-съществени повишения на нивата в поречията на реките: Тунджа – водосбора след яз. „Жребчево", Марица – водосбора на реката след гр. Пловдив , особено притоците й реките Сазлийка и Харманлийска, Арда – целия водосбор и Бяла река - целия водосбор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай