Мизия в страх от втора вълна (ОБЗОР)

Мизия в страх от втора вълна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Само две вериги доставиха храна, БЧК прави военнополева кухня

Опасност от нова приливна вълна надвисна над Мизия дни след пороя в събота. Жълт код за поройни валежи е обявен за шест области в сряда. От екоминистерството обявиха, че има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни поройни наводнения. Очакваните количества валежи за Централна и Западна България ще бъдат между 10 и 15 л/кв. м, на изолирани места, главно в Северозападна България - до 25-35 л/кв. м. Поройните дъждове през последните дни могат да предизвикат наводнения в поречията на реките Войнишка, Видбол, Арчар, горното течение на Лом и притоците й, Огоста, горните течения на Вит и Осъм, Нишава, в средното и долното течение на Искър, както и в горните течения на Марица, Въча, Арда, Места и Струма, Джерман и Рилска, предупредиха от екоминистерството.

Междувременно в Мизия изплува втори труп на мъж, съобщи окръжният прокурор на Враца Силвия Миленкова. Тя обясни, че тялото е открито във вторник, а по случая е образувано досъдебно производство по чл. 115 от Наказателния кодекс, който гласи, че всеки, който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години. От държавното обвинение поясниха, че досъдебното производство е висящо към момента и има за цел да установи какви точно са причините, довели до смъртта на мъжа. По данни на хората, мъжът бил 56-годишният Веселин Комарски, не е местен, но от време на време се появявал в града. Запознати обясниха още, че той е бил сред хората, помагали на оцелелите в пороя да напуснат домовете си.

В потопения град вече трети ден водата се оттича, но плавно. В по-ниските части на града нивото й още бе между 1,5 и 2 метра във вторник. Калната вода носи боклуци, покъщнина, тела на удавени животни и остър мирис на блато и мърша. Силите на жандармерията охраняваха срещу мародери в наводнените квартали. Формиран беше и отряд от доброволци - местни жители, които помагат на силите на реда.

Десетки екипи на Гражданска защита, БЧК и спасителните екипи на Столична община спасяваха хора и животни. Те са извадили десетки граждани от наводнените им къщи, спасили са и много животни, включително и бедстващо куче.
"Дойдохме в 11.30 в неделя, веднага влязохме два екипа с две лодки - извадихме жена и дете и още няколко човека", разказа спасителят Венцислав Гергов пред бТВ. Сега, три дни след потопа, екипите помагат на хората да се върнат обратно до имотите си, за да вземат необходими неща като лекарства и документи.

"В дълбоките води е много трудно, защото имаше много големи течения - връзвахме лодките, за да помогнем на гражданите. Първо трябва да се обезопасим, след което да спасяваме хората", обясни още Гергов.

Вече три дни хората в Мизия питат кой потопи града. В същото време от БЧК изграждат военнополева кухня, която ще храни около 600 души в Мизия. Магазините в града не работят и единственото място, откъдето хората могат да си набавят продукти, е пунктът на БЧК, в който се раздава храна и вода. Според Ясен Сливенски, директор в дирекция "Мениджмънт по бедствията" към БЧК, доставките не са достатъчно ритмични. Той посочва, че в целия град няма вода, а на много места няма и ток.

Междувременно община Русе ще подпомогне бедстващото население на Мизия. От дунавския град отпътува камион с 6000 бутилки (1,5 л) минерална вода. Фирма "Шогун" осигурява и 300 хляба за нуждаещите се. Русенци подпомагат пострадалите при наводнението хора, след като стана ясно, че в засегнатия регион все още необходимостта от чиста питейна вода и хранителни продукти е изключително голяма.

Погребален агент спаси група деца

Погребален агент спаси 11 души от потопа в Мизия. Десислав Наков минавал от къща на къща и помагал на бедстващите, предаде бТВ.

Героят, както вече го наричат в града, е разведен с две деца. Препитава се като погребален агент. Макар и без униформа обаче, той е бил рамо до рамо с военните пилоти при спасяването на хората в града. Къщата на Наков не е сред пострадалите от наводнението. Въпреки това обаче той вади хора от водата и ги спасява. Дни след това Наков се среща със спасените. "Благодарни сме му, че дойде и ни прибра, иначе затъвахме - лоша работа", разказа Валентин Велчев пред бТВ, когото Наков спасил. Пострадалият си спомни още как чувал къщата да пука и се страхувал, че всеки миг може да рухне. "Всички стоят там на баира и никой не иска да помага. Всеки гледа отстрани и после лаят и нищо не правят", казва спасителят. Наков не иска да бъде наричан герой. Иска само да бъде пример за децата си.

Пощальони носят кашони с провизии

Камион на "Български пощи", натоварен с пет тона храна, ще бъде докаран в сряда в Мизия. Храните и напитките са от Българския Червен кръст, съобщиха от "Български пощи".

От дружеството подчертават, че оказването на помощ е част от социално отговорната им политика. "Български пощи" ЕАД се включиха активно, подпомагайки бедстващите и във Варна, Добрич и Велико Търново.

Междувременно БЧК призовава бизнеса и големите търговски вериги да дарят вода и трайни (неразвалящи се) пакетирани хранителни продукти. Всички желаещи могат да помогнат и да изпращат sms на кратък номер 1466 или на банковите сметки на Българския Червен кръст:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" 3
(За пострадалите от наводненията в страната)

Раздават пенсии с БТР-и

МВР е готово да предостави високопроходима техника за изплащане на пенсии. Полицаите ще помагат на Български пощи и НОИ за по-ранното изплащане на пенсии в Мизия и Бяла Слатина.

Националният осигурителен институт и "Български пощи" ще изплатят по-рано пенсиите този месец в бедстващите райони - Мизия и Бяла Слатина. Създали сме необходимата организация за бързо изплащане на парите на всички пенсионери от двете общини, съобщи шефът на НОИ Бисер Петков. Жителите от наводнените селища, които получават пенсиите си чрез пощенска станция, ще имат достъп до средствата си още на 6 август.

Хотелиери с all inclusive за деца от потопения град

Хотелиери са готови да помогнат на групи деца от потопения град Мизия с пакет all inclusive в Смолян. Семейство от родопския град, собственици на хотелски комплекс, са готови да посрещнат 20 деца от бедстващия град след наводнението в Мизия. Стопаните на хотела в Смолян искат да посрещнат за 10 дни група от 15-20 деца, както и необходимия придружител или учител. Групата ще получи освен нощувка и храна в хотела и плувни дни в басейна, както и разходка, посещение на културните и други забележителностите на града. Предстои БЧК и общинските власти в Мизия да организират нуждаещите се деца, както и транспорта до Смолян, чиито разходи също ще бъдат поети от семейството хотелиери.

"Не искаме да излизаме в публичното пространство, защото не искаме реклама на гърба на тази трагедия за хората. Идеята да поканим децата се породи, докато мислехме какво правят малките, докато родителите се борят със стреса, калта и спасяват домовете си. Те нямат покрив и се опитват да отводнят и изчистят от кал къщите си, а тези деца няма къде да отидат. И решихме да помогнем по този начин", обясни член на фамилията хотелиери от Смолян.
Възрастен родопчанин пък от село Соколовци е обявил в БЧК, че е готов да подслони нуждаещи се семейства в дома си. Човекът живее сам в голяма къща в смолянското село и изразил желание да приюти бедстващи, които са останали без покрив.

Човекът обаче също пожела да остане анонимен и отказа името му да се афишира в публичното пространство, уточниха от Регионалния център на БЧК, където мъжът се е обадил още в понеделник.

Цар Калоян помага на бедстващите

7 години от наводнението в Цар Калоян отбелязват в сряда в лудогорското градче. Опустошителният потоп, който през 2007 година отне живота на 8 души, между които и едно дете, бе първата водна стихия от такъв мащаб, връхлетяла България през новото столетие. Разследването, приключило година по-късно, излезе със заключение, че няма човешка грешка и виновни за случилото се. Сега хората от Цар Калоян са готови да помагат на Мизия със съвети за това как да се справят с последствията. Наводнението, което разруши близо 300 къщи в Цар Калоян и остави без дом стотици хора, бе обяснено с рекордните количества дъжд от 300 л на кв.м.

Днес пред паметника на жертвите в Цар Калоян ще се състои поклонение. Молитви за душите на загиналите ще бъдат отслужени в християнската църква и в мюсюлманската джамия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай