Михайлова: Проектът за Карадере няма да получи одобрение

Михайлова: Проектът за Карадере няма да получи одобрение | StandartNews.com

София. "Меморандумът за разбирателство между Министерски съвет и фирмата-инвеститор не означава получаване на екооценка", коментира министърът на околната среда и водите Искра Михайлова проектът за строеж на туристически обект в месността Карадаре пред ТВ7.

"Без оценка на въздействието, без оценка за съответствие, без преценка дали това ще повлияе на защитени територии за нас проектът "Карадере" не съществува", каза Михайлова и подчерта, че проектът няма да получи одобрение, тъй като засяга две защитени територии по Натура 2000.

Инвеститорите, които искат да създават работни места, трябва да уважават законите на тази страна и по-специално екологичното законодателство – това е становището на Министерството на околната среда и водите.

Министър Михайлова подчерта, че трябва да се наложи като правило всеки инвеститор, преди да кандидатства за каквото и да било, да провери реализуемо ли е то на тази територия и не противоречи ли на законодателството.

Първите действия в тази посока ще са промени във формуляра, който се попълва при кандидатстване за инвеститорски клас. Михайлова ще предложи в решението на Министерския съвет да се добави, че преди проектът да бъде процедиран нататък, трябва да получи становище по въздействие върху околната среда.

За нас всичко трябва да започне отначало, подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай