Майки се обявиха срещу чалготеките в Зимния дворец

Министърът на спорта да задели средства за ремонт на палатата, настояват от гражданското сдружение

Майки се обявиха срещу чалготеките в Зимния дворец | StandartNews.com

София. Поне няколко милиона лева от актуализирания бюджет трябва да бъдат заделени целево за извършване на основен ремонт на Зимния дворец на спорта, заявяват от Сдружението на майките срещу насилието.

От гражданското сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" искат от министъра на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева да разпореди незабавно прекратяване на наемните договори със собствениците на чалготеките в Зимния дворец в Студентски град, които според тях функционират в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта.

„Скандално и абсурдно е да позволяваме модерни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се преобразуват в поп-фолк клубове. Най-фрапиращ пример за това безобразие са двете чалготеки в Зимния дворец на спорта, в които се въртят кючеци и се лее твърд алкохол до зори", пишат от Сдружението на майките.

От родителската организация припомнят, че Зимният дворец е в активите на "Академика 2011" ЕАД - търговско дружество, стопанисващо държавни имоти в страната с принципал Министерството на спорта. Като принципал на дружеството, именно министърът на спорта проф. Мариана Георгиева трябва да разпореди разтрогване на наемните договори със собствениците на въпросните чалготеки, допълват майките.

„Длъжни сме да пресечем позорната практика националната спортна база и съвременни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се трансформират във фолк кръчми", заявяват от Сдружението на майките.

За необходимостта от затварянето на нощните клубове в Зимния дворец многократно се изказва в публичните си изяви и главният архитект на София Петър Диков, посочват от родителската организация.

„Въпреки обществения натиск чиновниците в Министерството на спорта така и не пожелаха да предприемат реални действия по изваждането на поп-фолк дискотеките, настанени в нарушение на Закона за физическото възпитание в Зимния дворец. С това свое поведение чиновниците в спортното ведомство на практика дават мощно рамо на чалга индустрията, защото допринасят за превръщането на Зимния дворец в средище за популяризиране на ориенталските ритми и кючеци и налагат чалга културата и ценностите на силиконовите мутреси сред младите хора", отбелязват майките.

Според тях е крайно време е да се спре" процеса на чалгализиране и опростачване на нацията". От Гражданското сдружение препоръчват на спортния министър Мариана Георгиева да се пребори поне няколко милиона лева от актуализирания наскоро бюджет да бъдат заделени целево и за извършване на основен ремонт на Зимния дворец на спорта, който не е бил обновяван и модернизиран от десетилетия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай