Любовните триъгълници не са от вчера

Любовните триъгълници не са от вчера | StandartNews.com

Багряна била на път да се омъжи за бившия съпруг на приятелката си

"Обич безумна и свята" (изд. "Персей") осветлява обстоятелствата около любовния триъгълник на най-големите български поетеси Дора Габе и Елисавета Багряна с литературния критик и професор Боян Пенев. Мъжът, който двете поетеси обичат, умира, преди да се е развел с едната и преди да се е оженил за другата. Но чувствата са толкова силни, че продължават да вдъхновяват раждането на нови стихове, които са сред шедьоврите на българската любовна поезия. И Елисавета Багряна, и Дора Габе преживяват шеметни авантюри и гибелни раздели, поне петима мъже делят двете. В изданието за пръв път се публикува документ от самата Елисавета Багряна, относно участието й в съдебното дело срещу Вапцаров. Документът е съхранен от бащата на актрисата и певица Нона Йотова.

Освен че събира любовните шедьоври на двете поетеси, книгата разказва и за техните любови. Като поет Дора израства под крилото не на друг, а на гениалния Яворов, с който има интимна връзка, обвита в мистерии и тайни. Но тя открива мъжа на живота си в лицето на младия литературен критик Боян Пенев и се омъжва за него. Любим университетски преподавател и харизматичен мъж, той обаче привлича студентките и често се поддава на изкушенията, които му се предлагат. Отношенията между съпрузите охладняват и двамата се разделят. Междувременно в полезрението на Боян Пенев се появява Елисавета Багряна. Тя напуска своя съпруг, но месец преди бракоразводното дело с Дора Габе Боян Пенев неочаквано умира... Още няколко знаменити мъже се раздвояват в чувствата си към Габе и Багряна, като тези емоционални и житейски драми намират своето отражение в творчеството на двете поетеси.

Книгата не само разказва тези любовни истории от първо лице чрез стихове, писма, мемоарни записки и признания, но и разкрива най-съкровената същност на тези две забележителни жени и поетеси, дръзнали да преследват мечтите си и разрушили предразсъдъци, властвали столетия наред.

Боян Пенев накарал Дора Габе да направи аборт

Критикът имал незаконно дете от своя студентка

Двете най-големи български поетеси на ХХ век и преследвачки на любовта през целия си живот отлично съзнават крилатата мъдрост, че кокетството е шампанското на любовта. Но влагат в него нещо много повече - интелект, изтънченост и духовитост. Именно това ги прави притегателни и омайващи за мъжете. Книгата "Обич безумна и свята" ги представя от по-малко познатата им страна, в чисто човешки план, нещо, което остава извън учебниците и академичните изследвания. Образите им придобиват плътност и става ясно как Дора Габе и Елисавета Багряна се справят с любовта, страха и самотата.

Родена в семейството на богат добруджански земевладелец, Дора Габе се устремява да търси творческа и личностна себеизява в столицата. Там красотата й привлича десетки погледи, особено на един страстен поет, в който също има нещо безкрайно романтично - Яворов. Като малка обаче Дора няма самочувствие, а няколко думи на учителката й, която се чуди защо тя е толкова мълчалива и кльощава, направо я сриват психически: "То малокръвно ли е, неспособно ли е?!". Но Яворов е като ударен от гръм: покорен е светкавично от финеса на крехкото и чувствително момиче. Това го провокира да й предложи дръзко своята подкрепа, макар в тази епоха подобна откровеност да е на границата на добрия вкус. Очарован от нежността и страстта й към литературата, Яворов няма търпение да се срещат, а когато тя пътува, й пише затрогващи писма. Можем само да гадаем как би се развила тази любов, ако не се е намесил един интригант. Докато Дора учи в Женева, я ухажва критикът Петко Росен, който не може да се примири с връзката й с Яворов. Затова му пише писмо, в което нагло я клевети като коварна и подмолна флиртаджийка. Тази словесна помия съкрушава поета и доверието им е помрачено. Макар да се обясняват по-късно, върху връзката им тегне тъмен облак от подозрения. Дали двамата биха се венчали, ако не е била долнопробната намеса на отхвърления ухажор? И ако това би станало - би ли бил спасен Яворов от фаталната си съдба?
Когато Дора се връща в София, тя бърза да се види с Яворов, стоплена от надеждата, че отношенията им отново ще бъдат идеални. В началото е въодушевена - той я поздравява, че е толкова разхубавена. Но после сякаш я полива с леден душ - показва й снимката на Мина Тодорова. Уязвена в своето женско честолюбие, Дора отсича, че никога не е изпитвала друго чувство към него, освен приятелство.

Тръгва си огорчена и с усещането, че тази връзка е най-големият й житейски провал. Оказва се обаче, че всъщност е триумф: защото й дава възможност да погледне с нови очи на преподавателя и критик Боян Пенев. Той й се представя през 1908 г., докато тя обядва с баща си в лъскав ресторант на "Алабин". Пенев й казва: "Аз отдавна исках Яворов да ни запознае, но той все отказваше". Не след дълго Дора е покорена от ерудицията и силния характер на чаровника. И се съгласява да се венчаят.

Но в брака й с Боян Пенев се редуват светли и мрачни дни. Има моменти, в които е неземно щастлива, но идват и други, в които е накърнена като творец и жена. Дора изцяло се отдава на Боян Пенев, превръщайки се в негова жена, секретарка и домакиня, осигурявайки му уюта, необходим за възхода на университетската му кариера. Но потиска поета в себе си заради него и дори прави нещо, което малцина жени биха направили. Когато забременява, Боян Пенев решава, че едно дете би му попречило и кара Дора направи аборт. Заради него тя се съгласява, но в резултат на операцията повече не може да има деца. Ударът за нея е страшен, когато няколко години по-късно разбира, че той има незаконно дете от своя студентка. След няколко раздели и събирания, в крайна сметка двамата се разделят, а в полезрението на Боян Пенев вече се е появила Елисавета Багряна.
Елисавета по онова време е омъжена и има дете, но свекърва й - деспотична македонка, я кара да се превърне в домакиня и сянка на съпруга си. Писането на стихове също се оказва проблем, защото свекървата е винаги готова да ги унищожи, и на Багряна й се налага да ги крие. Докато най-накрая намира сили да се изнесе от този дом и официално да афишира връзката си с Боян Пенев. Двамата прекарват страстни дни във Франция. Но месец преди бракоразводното дело с Дора Габе и преди сватбата с Багряна, той неочаквано умира от емболия след операция на апендицит. Прави чест и на двете съпернички, че до последните си дни вярно бранят паметта на Боян Пенев. На писателско обсъждане по време на социализма, когато други се нахвърлят върху Пенев като буржоазен критик, и двете стават да го защитят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай