Лидия угасна преди рождения си ден (ОБЗОР)

Лидия угасна преди рождения си ден (ОБЗОР) | StandartNews.com

Още не знам кога ще я погребем, плаче майката на фотографката

Фотографката Лидия Петрова угасна, преди да дочака 39-ия си рожден ден в петък. Тя си отиде на 7-мия ден, след като се запали трагично до фонтана пред Президентството в столицата. "Няма да мога да я погреба до петък, толкова ми се искаше да дочака поне рождения си ден", сподели днес пред "Стандарт" майка й Снежана. Според нея, от прокуратурата не давали трупа, защото трябва да й се направи аутопсия. "Какво ще ровят, не е ли ясно от какво умря детето ми", казва Снежана. Не знае кога и къде ще погребва дъщеря си. "Нищо не е нормално в тази държава, нито в живота ни", казва тя, преди да затвори телефона.

"Отиде си, беше малко слънчице! Не искам да ровя в личните й отношения. Важното е, че вече я няма", казва и приятелката на Лидия - Божидара. Петрова се самозапали на 3 ноември до фонтана пред Президентството - пред очите на около десетина от бившите си колеги фоторепортери. Според камерите на видеонаблюдението на СДВР Лидия е дошла с фотографска раница от страната на сградата на Булбанк, преминала е пред зданието на Министерството на образованието и Президентството. След това се е поляла с течност, най-вероятно бензин, и се е самозапалила. "Записите показват, че е вървяла напълно спокойно, не се е затичвала. Всичко е било спокойно до момента, в който е драснала клечката", заявиха източници от СДВР днес. Свидетелите описали мирис на бензин. До тялото й е открит флакон със запалителна течност.
Раницата й е била иззета по време на огледа от полицаите. Така униформените оборват версията, че Лидия е дошла с кола, слязла е и спонтанно се е запалила. Според информацията в МВР и прокуратурата Лидия

се е лекувала от шизофрения през 2012 г.

Според други източници страдала от лека форма на психотично заболяване - изпадала в тревожни състояния, при които чувствала, че не може да се справи с живота. Първият подобен силен порив бил през лятото на 2012 г. след атентата в Сарафово. Синът й, който тогава бил във втори клас, учел в т. нар. Еврейско училище. "Напълно нормално е за една майка да свърже тези събития и да се притеснява. Още повече, че грижата за момчето поел бащата. Така тя започва да живее с усещането, че не контролира не само своя живот, но и този на най-близкото си същество", коментират психиатри.
Според близки на Лидия тя гълтала хапове по свое желание. Напоследък казвала, че ги е спряла, защото се чувства добре. Те признават, че Лидия изпадала често в състояния на несигурност. "Нямаше постоянни доходи, снимаше сватби, накрая дори се хвана да чисти", казват нейни приятели. Най-голямото бреме било тоталното неразбиране от страната на семейството й. Тя ги чувствала "безкрайно чужди". Неразбирателството с фамилията се задълбочило, след като станало ясно, че взима хапчета. "Никога не я разбираха нито с какво се занимава, нито тегобите в живота й. Според майка й, раздялата с бащата на детето Красимир било грешка. Поиска да продадат имот, наследство от баба и дядо й - сестра й отказа.

Накрая започнаха да й викат Лудата

- като символ, че я отхвърлят", разказа днес нейна близка.
Симпатия Лидия виждала единствено от баба си и дядо си. "Не знам дали от възрастта, но хората стават страшни егоисти, най-вече към децата си. Отклониш ли се от начертания от тях път, избереш ли собствен път на реализация, за тях ставаш провал", коментират психиатри. Затова и след запалването на Лидия хората от семейството й започнали да обвиняват секти, да търсят уж "изчезналата раница", както и колата, от която слязла. "Това са нормални защитни реакции, тези хора тепърва ще се обърнат към себе си в търсене на вината", коментираха психиатри пред "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай