Колко изхарчихме преди и по време на празниците

Данни на НСИ

Колко изхарчихме преди и по време на празниците | StandartNews.com

Около 2 милиарда лева сме похарчили преди и по време на коледно-новогодишните празници. Това показват данни на Националния статистически институт. Най-много плащания са извършени в периода от 18 до 31 декември, предимно в големите градове в страната, предаде БНТ.

За подаръци, продукти за трапезата, куверти за ресторанти и ваучери за пътувания. Това са основните неща, за които повечето български семейства са отделили голяма част от бюджета си в последния месец от миналата година.

"Това, което ми показаха числата е, че разликата между разходи и приходите средно за жителите на нашата република е около 450 лева", обясни доц. Елена Ставрова – икономист.

Между 200 и 600 лева са отделили за празниците част от жителите на Благоевград. Въпреки многото поводи обаче, е имало и лишения.

Ангел Стоянов: "Не съм изчислявал сумата, която съм похарчил, но всяка година се харчат достатъчно пари, лишихме се от почивка, предпочетохме да си останем вкъщи."

Александър Митрев: "Между 200 и 300 лева – декември месец си е време, в което се поднасят подаръци."

Доходоносен декември за ресторантьорите и по-слаб в сравнение с отминали години за собственици на малки хранителни магазини в Благоевград, отчитат от бизнеса.

"Българинът е свикнал така да се каже да се отпуска и особено за празниците всеки държи да има няколко такива вечери", каза Васил Димитров – собственик на верига ресторанти в Благоевград.

Заради много именни дни през януари, бизнесът в Благоевград и в момента отчита добри печалби. Най-слаб обаче за всички сектори е месец февруари, когато част от българите започват да планират и летните си почивки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Barbos
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи