Хитове за новогодишната трапеза. Как да сготвим глазирана патица с портокал

4 празнични ястия

Хитове за новогодишната трапеза. Как да сготвим глазирана патица с портокал | StandartNews.com
  • Колкото повече са ястията на масата, толкова по-богата ще е предстоящата година.
  • Новогодишната трапеза включва най-различни неща - идеята е да има отрупана маса с всякакви вкусни ястия, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин - да има изобилие.
  • Броени часове преди да изпратим старата година ви предлагаме няколко вкусни идеи, с които да посрещнете новата 2023 година.

Топла салата със сьомга

Продукти: 1 голям картоф, 2 яйца, 2 филийки пушена сьомга, 1-ви чери домати, 1 малко авокадо, зехтин екстра върджин, сол, пресен розмарин

Приготвяне: Сварете яйцата в обилно количество вода за 10 минути. След това ги охладете в студена вода и ги оставете да се охладят, преди да ги обелите. Обелете картофа и нарежете го на малки кубчета. Гответе ги в обилно подсолена вода за 10 минути или докато омекнат. Ако не приготвяте салатата веднага, сгответе целия картоф, без да се белите и нарежете кубчетата на място. Докато картофите се готвят, разбъркайте в купа или купа за салата разполовени чери домати, нарязана пушена сьомга, нарязано варено яйце и авокадо на кубчета. Когато картофите са готови, запечете ги в тиган с щипка масло и няколко листа розмарин. След това ги добавете веднага към салатата. Облечете салатата топла пушена сьомга и картофи, приготвени със зехтин и лимон и сервирайте.

Пълнен джолан

Продукти: свинско месо - 2 джолана, вино - 300 мл, сол, черен пипер, розмарин - 1 ч.л., соев сос - 2 с.л., олио

За пълнежа: лук - 1 глава, чесън - 6 скилидки, моркови - 2 броя, гъби - 1 ч.ч. нарязани

Приготвяне: Счукайте 3 скилидки чесън и ги объркайте с малко сол, черен и червен пипер, 2 с.л. вино, соевия сос, розмарина и 1-2 с.л. олио. Добре намажете джоланите с тази смес и оставете да престоят за 2 часа в хладилника.

Загрейте малко мазнина и запържете нарязанния лук, останалия чесън, настъргания морков и нарязаните гъби. Щом всичко поомекне, овкусете с подправки и снемете от котлона. Разбъркайте пълнежа.

Направете прорези по средата на джоланите, за да стане като джоб и напълнете месото с плънката. Зашийте ги и прехвърлете в намазнена тава. Залейте го с виното, сложете фолио и го сложете да се пече в умерено загряна фурна.

Пече се за 2 часа на около 220 градуса фурна. Към края по желание се маха фолиото и се добавят зеленчуци за гарнитура. Допича се до омекване на зеленчуците и получаване на приятен загар на месото.

Глазирана патица с портокал

Продукти: патица - 1 бр., портокали - 1 бр., пилешки бульон - 100 мл (или вода), чесън - 3 скилидки, соев сос, мед, сол, черен пипер, пресен розмарин

Приготвяне: Изцеждаме сока на портокала и заедно с бульона, няколко лъжици соев сос, чесъна и мед на вкус ги поставяме в каселора.

Слагаме на котлона и оставяме да се редуцира до средно гъст сос.

Това е сместа, с която ще глазираме нашата патица.

Правим няколко разреза в кожата на патицата, за да може при печене мазнината ? да се изтича и натриваме цялата птица с кората на портокала, настъргана на ситно, заедно с розмарина, малко сол и черен пипер.

Остатъците от портокала заедно с няколко клонки розмарин поставяме вътре в патицата.

Печем под фолио за около 2 часа, 2 часа и половина (в зависимост от големината на патицата), като периодично отливаме мазнина.

След като открием патицата, обилно я поливаме с глазурата и печем за още около 30 мин, като повтаряме няколко пъти обливането.

Поднасяме печената патица с гарнитура от ориз и заливаме с останалата глазура при сервиране.

За по-добро оттичане на мазнината от вкусната глазирана портокалова патица може да печете патицата и върху скаричка, която да поставите в тавата на фурната.

Шоколадов десерт с маскарпоне

Продукти: 200 г черен шоколад (80% съдържание на какао), 250 г, 4 яйца (големи) на стайна температура, 75 г захар, 40 г брашно, 1 с.л. какаов ликьор (по желание, не е в оригиналната рецепта, а е моя добавка)

За глазурата: 100 г черен шоколад (70-80% съдържание на какао), 50 г масло

Приготвяне: Фурната се загрява на 150 градуса. Дъното на откопчаваща се тортена форма се покрива с пекарска хартия. (Забележка - в оригиналната рецепта печенето е в ринг, обвит с алуминиево фолио и поставен директно на силиконова подложка върху решетката на фурната, но аз предпочетох да заложа на сигурното и използвах откопчаваща се форма). Шоколадът се разтопява внимателно на водна баня или на ниска мощност в микровълнова фурна. Маскарпонето се поставя в купа и разбива леко с миксер, да се отпусне. Добавя се разтопеният шоколад и се разбива добре. Добавят се яйцата едно по едно, като сместа се разбива след всяко. Прибавят се захарта, брашното и шоколадовият ликьор и се разбърква добре до хомогенна смес. Полученото тесто се изсипва във формата и се пече в продължение на 25 минути (центърът трябва да остане леко хлабав). Изважда се и се оставя да изстине на решетка за няколко минути, преди да се извади от формата. Оставя се да изстине напълно и се прибира да стегне за 2 часа в хладилника. За глазурата, шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня или на ниска мощност в микровълновата фурна. Разбърква се до получаване на гладка и лъскава хомогенна смес. Глазурата се изсипва внимателно върху студения сладкиш. Оставя се да стегнев хладилника или на стайна температура. Украсява се (или не) по желание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай