Какво четат мениджърите по време на отпуска

"Карлсон, който живее на покрива" е една от любимите книги на Теодора Петкова, шеф на УниКредит Булбанк

Какво четат мениджърите по време на отпуска | StandartNews.com

За някои отпуските са вече спомен, за други – предстоят. Лятото е сезонът на леките дрехи, леките питиета и леките четива, ще кажат някои. Дали обаче успешните мениджъри са на същото мнение? Може да проверите в новия текст от блога на УниКредит Булбанк. Потърсихме мнението на членовете на Управителния съвет на банката и ги попитахме какво четат през лятото.

Ето техните отговори:

Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, препоръчва три книги, с които да се заредим за новия бизнес сезон. Първата е „Човек в търсене на смисъл“ на Виктор Франкъл. Според Теодора книгата ни учи да търсим оптимизма и в най-тъмните моменти.

Другата книга, която препоръчва, е Measure what matters на Джон Доър. Четивото е подходящо за всички, които поставят и изпълняват цели - и лични, и корпоративни. Препоръките на главния изпълнителен директор на Уникредит Булбанк завършват с една вечна класика за малки и големи – „Карлсон, който живее на покрива“ на Астрид Линдгрен.

„Обещавам, че книгата ще ви разсмее, ще ви разведри и успокои: „Спокойствие и само спокойствие“ често повтаря Карлсон“, казва Теодора Петкова.

Енрико Минити, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк казва, че през лятната ваканция е времето от годината, в което тялото и умът трябва да се отпуснат. Така че през лятото той самият предпочита разпускащи четива. В тази връзка препоръчва Le rose di Atacama от Луис Сепулведа. Книгата разказва отделни истории на обикновените хора в различни краища, чиито истории ни учат на ценни истории от живота. „Книгата е подходяща за всеки, който се нуждае от почивка, за да смени гледната точка“, казва Енрико Минити.

Джакомо Волпи, директор „Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк, препоръчва книгата Extreme Ownership на Джоко Уилинк и Лиф Бабин. Книгата дава ценни практически съвети как да водиш отбор и да бъдеш лидер. От нея става ясно, че лидерът трябва да поема абсолютна отговорност за всичко, не търси извинения и не обвинява. Книгата описва много ситуации, с които се сблъскваме всеки ден и дава добри съвети как да ги управляваме. „Радвам се, че я прочетох, защото накрая на Extreme Ownership открих серия от прости и ясни предложения, които, ако бъдат изпълнени, са много ефективни“, разказва Джакоми Волпи.

Антоанета Куртяну, директор Корпоративно, частно и инвестиционно банкиране в УниКредит Булбанк, препоръчва The Coddling of the American Mind от Грег Лукианоф и Джонатан Хайд. Книгата лансира провокативни идеи относно силното влияние на социалните медии върху младото поколение и анализира това как добрите намерения и лошите идеи предпоставят начина на мислене като в крайна сметка пораждат провали. „Книгата The Coddling of the the American Mind ни кара да се замислим как да направим така, че децата ни и екипите ни да израстват, правейки ги по-устойчиви и независими“, коментира Антоанета Куртяну.

Цветанка Минчева, директор Глобално банково обслужване в УниКредит Булбанк, ни напомня да не спираме да търсим баланс между личния и професионалния живот и кога по-добър период от лятото да ни напомни. Тя ни препоръчва три книги, които се грижат за ума, тялото и вътрешния ни мир. За ума тя препоръчва Rebel Talent на Франческа Джино. Авторката е професор в Harvard Business school и разказва в книгата си истории, на хора, които нарушавайки установените правила са станали по успешни и щастливи. Втората книга, която директорът на Глобално банково обслужване препоръчва, е „Любовна Елиф Шафак – интересно преплитане на човешка история, исторически събития и философията на Суфизма и поета Руми. Книгата, която ще се погрижи за здравото ни тяло, е „Методът IFSна Инес Субашка. „Няма как умът ни е да е във върховата си форма, ако тялото не е“, казва Цветанка Минчева.

За лято 2019 Борислав Бангеев, главен риск директор в УниКредит Булбанк, препоръчва Creativity – the Psichology of Discovery and Invention на Михай Чиксентмихай. През април книгата излезе на български език със заглавието „Креативност – Психология на откривателството и съзидателността“. Авторът е сред водещите съвременни психолози, дългогодишен декан на Психологическия факултет на Чикагския университет и един от пионерите в научното изследване на щастието.

В книгата му ще намерим тридесетгодишни проучвания за това как живеят и работят творческите личности. Книгата прави по-разбираем процесът, при който хората раждат нови идеи и продукти. Борислав Бангеев споделя още, че и поезията е добър вариант за почивката през лятото. „През 2019 се навършват 40 години откакто този свят напуска Петя Дубарова – поетеса, оставила едни от най-красивите стихове в съвременната българска литература, част от тях превърнати в незабравими песни. Така че някоя нейна стихосбирка е добър вариант да отпочине умът ни“, споделя главният риск директор.
Ясна Мандац, главен финансов директор в УниКредит Булбанк, също препоръчва „Човек в търсене на смисълна Виктор Франкъл. По нейни думи това е една необикновенна книга, написана от необикновен човек. Виктор Франкъл е австралийски невролог-психиатър, преживял Холокоста. В книгата Франкъл описва живота си и оцеляването си в концетрациния лагер Аушвиц и неговото пътуване към откриването на смисъла на живота. „Човекът в търсене на смисъл ми даде различен поглед върху живота - ние не можем да контролираме всичко, което ни се случва, но имаме власт да решим как да реагираме на това, което ни се случва“, коментира Ясна Мандац.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай