Как изглеждат световните градове след пандемията

Градът в епохата след пандемията е на първо място пешеходен град

Как изглеждат световните градове след пандемията | StandartNews.com

Директорът на Института по медии, архитектура и дизайн „Стрелка“ в Москва Варвара Мелникова описа възможното бъдеще на градовете в постпандемичната ера на коронавируса. Думите й са цитирани от сп. "Форбс".

Има много сценарии за развитие, отбелязва Мелникова. „Струва ми се, че градът в епохата след пандемията е на първо място пешеходен град. Това е град, който ще трябва да предостави възможност за възстановяване от стреса, в който всички сме изпаднали сега“, предположи тя.

Един от помощните инструменти за психологическо разтоварване на гражданите могат да бъдат парковете. „И не става въпрос само за провеждане на събития в тях, а за това, че те трябва да станат безопасни и пространства за всякакви сезонни условия, където поне можем да се срещаме“, смята Мелникова.

Гражданите, според нея, ще мислят повече за това как обществените пространства могат да допринесат за шумоизолация и да подобрят околната среда в града. Сградите ще станат „динамични и възможни за надстройване системи“, на първите етажи на които могат да се появят работни помещения, където хората ще слизат от своите апартаменти.

„В града след епохата на пандемията ще се отнасяме внимателно към всичко и ще ценим живота в момента“, заключава Мелникова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай