Изписаха от болницата всички ученици, натровили се в Банско

Изписаха от болницата всички ученици, натровили се в Банско  | StandartNews.com

Банско. Родителите на всички 12 деца, които се натровиха по време на зелено училище в Банско, са ги взели от болницата в Разлог привечер в неделя.

„Малките пациенти бяха стабилизирани, чувстваха се добре и не бе проблем да пътуват, за да се приберат вкъщи. Справихме се със ситуацията. В неделя вечерта всички бяха освободени от здравното заведение и си тръгнаха с родителите към столицата", казаха в понеделник сутринта от инфекциозното отделение на МБАЛ – Разлог.

12 третокласници от 145-о ОУ в София посрещнаха Деня на детето в разложката болница. Хлапетата бяха приети с повръщане и разстройство, а две от тях с висока температура. Групата от 64 ученици пристигнала в хотел "Божур" в Банско в петък. На следващия ден вечеряли кебапчета, салата, а за десерт им дали пасти. Часове по-късно някои деца започват да повръщат и се оплакват, че им е лошо. Симптомите бяха на бактериално хранително отравяне, поясни шефката на инфекциозно отделение д-р Маргарита Георгиева. Не е изключено причина за неразположението да е и вирус. Възможно е обаче децата да са пили вода от чешмата в Банско, на която се прави дезинфекция. Във всяка стая на хотела имало бутилки с минерална вода, както и табели с предупреждение да не се ползва живителната течност от чешмите, тъй като е хлорирана и негодна за употреба. В ресторанта също сервирали само бутилирана минерална вода. След инцидента два екипа на Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград извършиха проверка в хотел "Божур", уточни директорът д-р Михаил Бащавелов. Взети са проби от храните, от водата и от персонала. Резултатите ще станат ясни в сряда. Екип на Регионалната здравна инспекция от двама епидемиолози и микробиолог също е взел проби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай